Már százak életét követelte a hőség: elképesztő állapotok a világ egyik legnagyobb eseményén

Pénzcentrum2024. június 19. 15:44

Több száz zarándok vesztette életét a rendkívüli hőség miatt az idei mekkai zarándoklat, a hadzs során, amelynek során az egyiptomi, tunéziai, jordániai, iráni, szenegáli és indonéz áldozatok is voltak; a szaúdi egészségügy több mint 2700 hőség okozta betegségben szenvedőt kezelt - számolt be a Reuters.

Rijádban és Minában több száz zarándok vesztette életét a Mekkába vezető úton az éves muszlim zarándoklat, a hadzs során, a rendkívüli hőség következtében. Diplomaták szerint a halálos áldozatok száma elérte az 550-et, ebből 323 egyiptomi állampolgár volt. A halál okát többségük esetében a hőség okozta.

A szaúdi állami televízió jelentése szerint a hőmérséklet Mekka nagymecsetének árnyékában hétfőn elérte az 51,8 Celsius-fokot. Kutatások már korábban rámutattak, hogy az éghajlatváltozás miatt emelkedő globális hőmérsékletek különösen veszélyeztetik a zarándoklatot teljesítőket Szaúd-Arábiában.

Tunéziából 35, Jordániából legalább hat, Iránból 11, Szenegálból három és Indonéziából 144 állampolgár halt meg a zarándoklat alatt. Az indonéz egészségügyi minisztérium nem tisztázta, hogy ezek közül hány haláleset köthető a hőgutához.

A hadzs komoly fizikai megerőltetést jelent a résztvevők számára, akiknek milliói minden évben Mekkába látogatnak el, hogy vegyenek részt a vallási szertartásokon. Egy szaúdi egészségügyi tisztviselő szerint több mint 2700 zarándokot kezeltek már hőség okozta betegségek miatt. A hatóságok arra figyelmeztették a zarándokokat, hogy maradjanak hidratáltak és kerüljék a napot a legforróbb órákban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Idén több mint 1,8 millió zarándok érkezését várták Szaúd-Arábiába e nagyszabású vallási eseményre, amely ma ér véget.

címlapi kép: Rafik Makbúl, MTI/MTVA 

Címkék:
hőség, egyiptom, világ, áldozat, hőségriasztás, zarándoklat, hőségriadó, áldozatok,