Fontos látogatással üzent Vlagyimir Putyin: nem nyugodtak Nyugaton, ebből vajon mi lesz?

Pénzcentrum2024. június 19. 12:11

Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin csúcstalálkozójukon megerősítették az orosz-észak-koreai kapcsolatokat, ígéretet téve a katonai és gazdasági együttműködés elmélyítésére, miközben közös álláspontot képviseltek az Ukrajnával kapcsolatos kérdésekben és ellensúlyozni kívánták az Egyesült Államok politikáját - tudósított az NBC News. .

Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kumsusan-palotában tartott csúcstalálkozót. Putyin nyitóbeszédében hangsúlyozta az orosz politika iránti értékelésüket, beleértve az Ukrajna ügyében nyújtott támogatást is. Az orosz elnök kifejtette, hogy országa az Egyesült Államok és szövetségesei által erőltetett imperialista politikával szemben áll. Kim Dzsong Un teljes támogatásáról biztosította Oroszországot az ukrajnai konfliktusban, és kiemelte az orosz-észak-koreai kapcsolatok virágzását is.

A találkozó előtt Putyint maga Kim fogadta a repülőtéren, majd együtt utaztak a Kumsusan vendégházba. Beszámolók szerint a vezetők már itt mély beszélgetést folytattak. Putyin előző phenjani látogatása csaknem negyedszázada, 2000-ben volt, míg Kim tavaly Oroszország távol-keleti részén járt. A kapcsolatok elmélyülését jelzi az az új stratégiai megállapodás is, amely katonai és gazdasági együttműködést erősíthet.

Az együttműködés ugyanakkor aggodalmat váltott ki nyugati tisztviselőkből és diplomatákból, akik a fegyverek és hírszerzői információk megosztásától tartanak Oroszország és Észak-Korea között. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Észak-Korea jelentős mennyiségű lőszerrel segíti Oroszországot. Amerikai hírszerzők szerint cserébe Oroszország nukleáris tengeralattjáró- és rakétatechnológiát biztosít Észak-Koreának.

A dél-koreai külügyminisztérium hangsúlyozza, hogy bármilyen együttműködést, ami létrejön, össze kell hangolni a meglévő határozatokkal, és nem áshatja alá a regionális békét. A koreai háború óta technikailag jelenleg is hadban álló országok közötti konfliktus továbbra is éles. Putyin következő látogatása Vietnámban lesz, amely tovább javította kapcsolatait az Egyesült Államokkal Joe Biden elnök tavalyi látogatása során. Az Egyesült Államok bírálta Vietnamot Putyin fogadása miatt, hangsúlyozva, hogy senki sem adhat platformot az orosz elnöknek az orosz-ukrán háború népszerűsítésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

címlapi kép: Gavril Grivorov, MTI/MTVA

Címkék:
észak-korea, oroszország, putyin, orosz, együttműködés, elnök, világpolitika, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború, észak,