Mi történt Franciaországban: mi lesz most, hogy előrehozott parlamenti választásokat írnak ki?

Pénzcentrum2024. június 9. 22:53

Előrehozott parlamenti választásokat írnak ki Franciaországban, miután vasárnap este kiderült: az európai parlamenti (EP-) választáson a jobboldali Nemzeti Tömörülés nagy arányú győzelmet aratott, és az Emmanuel Macron elnök vezette tábor messze lemaradva a második helyen végzett.

Az államfő bejelentette, hogy feloszlatja a nemzetgyűlést, és június 30-án új parlamenti választásokat tartanak, a második forduló időpontja pedig július 7. lesz. Macron kijelentette: a vasárnapi választási eredmény katasztrofális a kormányzatra nézve, és senki nem tehet úgy, mintha ezt nem látná.

A szélsőjobboldali pártok mindenhol előretörnek a kontinensen. Ez olyan helyzet, amelybe én nem tudok beletörődni. Úgy döntöttem, hogy választási lehetőséget adok önöknek, ezért ma este feloszlatom a nemzetgyűlést

- mondta Macron a francia nemzethez intézett beszédében. Megjegyezte: "ez komoly és nehéz döntés, de az a bizalom vezérli, hogy a francia emberek képesek lesznek a legjobb döntést hozni maguk és a jövő generációi számára".

A francia elnök úgy fogalmazott: eljött az ideje annak, hogy tisztázzák a dolgokat. "Meghallottam az üzenetüket, az aggályaikat, és nem fogom ezeket válasz nélkül hagyni. Egyértelmű többségre van szükség ahhoz, hogy Franciaország józanul és egyetértésben tudjon cselekedni" - mondta Macron.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezéralakja, volt elnökjelölt üdvözölte Macron bejelentését. "Készen állunk arra, hogy átvegyük a hatalmat, ha bizalmat szavaznak nekünk a következő választáson" - mondta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Nemzeti Tömörülés az exit poll eredmények szerint a szavazatok nagyjából 32,3-33 százalékát szerezhette meg az EP-választáson, míg a Macron vezette pártszövetségre csak 14,8-15,2 százalék körül szavaztak. Az ellenzéki Szocialista Párt alig lemaradva, 14 százalék körüli eredménnyel a harmadik helyre kerülhet.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés EP-listavezetője már Macron bejelentése előtt felszólította az államfőt, hogy írjon ki új választást.

Címkék:
európai parlament, európa, európai unió, választások, eu, párizs, franciaország, választás,