Meglepő fordulat! Ez az offshore cég lett a fekete-tengeri gázmező kizárólagos tulajdonosa

Pénzcentrum2024. június 8. 15:32

Száz százalékos részesedést szerzett egy bolgár nyíltvízi földgázmezőben az OMV Petrom energetikai konzorcium - jelentette szombaton az economedia.ro című román gazdasági hírportál.

A szófiai kormány közölte: jóváhagyta, hogy a Total Energies eladja a Khan Asparuh földgázmező 51,14 százalékos tulajdonrészét az OMV Offshore Bulgaria GmbH-nak. A bolgár kormány egyúttal meghosszabbította a gázmezőre kiadott kutatási engedélyt.

A tranzakció révén, amelynek az értékét nem hozták nyilvánosságra, az OMV Offshore Bulgaria - amely a legnagyobb romániai energetikai vállalatnak, az OMV Petromnak a leányvállalata - lett a fekete-tengeri gázmező kizárólagos tulajdonosa.

Az OMV Offshore Bulgaria és a francia TotalEnergies 2012-ben kapott koncessziót a Khan Asparuh feltárására. A kutatási engedély idén lejárna, de a bolgár kormány 23 hónappal meghosszabbította.

A szakértők 221 milliárd köbméterre becsülik a Khan Asparuh földgázvagyonát. Ez több mint duplája a mostanáig feltárt legnagyobb fekete-tengeri román földgázmező, a Neptun Deep készletének. Yves Le Stunff, a Total Energies EP Bulgaria vezérigazgatója 2023 nyarán úgy nyilatkozott, hogy évi 13 milliárd köbméternyit lehet majd kitermelni belőle.

Címkék:
gáz, omv, gáztározó, gáztároló, omv kutak,