Orosz-ukrán háború: mindent eldöntő lépésre szánhatta el magát Joe Biden, mit lép erre Putyin?

Pénzcentrum2024. május 31. 09:02

Joe Biden amerikai elnök engedélyezte, hogy Ukrajna az Egyesült Államok által szállított fegyverekkel oroszországi célpontok ellen intézzen csapásokat, de kizárólag a Harkiv régió közelében, az információt amerikai tisztviselők is megerősítették - írta meg a BBC.

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke engedélyezte Ukrajna számára, hogy az amerikaiaktól kapott fegyverekkel támadásokat hajtsanak végre Oroszország területén belül, de kizárólag a Harkiv régió közelében. Amerikai tisztviselők szerint a cél az, hogy Ukrajna képes legyen visszaszorítani az orosz erőket, amelyek az utóbbi időben előretörtek ebben a területen.

Az amerikai tisztviselők arról tájékoztatták a BBC News-t, hogy az amerikai fegyvereket ellentámadások indítására használhatják az ukránok. Ez azt jelenti, hogy Ukrajna jogosult visszavágni a támadó vagy támadást tervező orosz erőkre.

Az elmúlt hetek során az orosz erők offenzívát indítottak a Harkivi régióban, ami előnyhöz juttatta őket. Ennek következményeként több támadás is érte a régiót, például Harkiv egy külvárosában egy lakóépület elleni támadás során három ember vesztette életét és további 16 sérült meg.

Az amerikai politika nem változott abban a tekintetben, hogy tilos nagy hatótávolságú csapásokat mérni Oroszországon belül. Azonban egy amerikai tisztviselő megerősítette, hogy nem tiltották meg Ukrajnának, hogy például lelőjenek egy orosz repülőgépet orosz föld felett, ha az ukrajnai célpontok ellen indít támadást.

A Fehér Ház és a külügyminisztérium még nem reagált ezekre az információkra. Nagy-Britannia már jelezte korábban, hogy nyitott lenne arra, hogy enyhítsenek a korlátozásokon, amelyek meghatározzák hogyan használhatja Ukrajna a Nyugatról kapott fegyvereket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Európai vezetők is felhívták a figyelmet arra, hogy szükség lehet ezeknek a korlátozásoknak az enyhítésére annak érdekében, hogy Ukrajna hatékonyabban tudjon védekezni. Washington eddig ellenezte ezt eszkalációtól tartva.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kiemelte: alkalmazkodnak és kiigazítják politikájukat ahogy szükséges. Az orosz erők kihasználták ezt az időszakot és mélyebbre nyomultak be Ukrajna területén Harkivnál. A múlt héten egy szupermarket elleni támadás során legalább 12 ember megáll és többen megsebesültek.

Címkék:
ukrajna, oroszország, világ, orosz, támadás, amerikai egyesült államok, háború, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború, amerikai,