Bűnösnek találta a bíróság Donald Trumpot: mi lesz így az elnökjelöltséggel?

Pénzcentrum2024. május 31. 08:44

A manhattani esküdtszék történelmi ítéletben bűnösnek találta Donald Trumpot üzleti feljegyzések meghamisításában, ő lett az első elítélt volt amerikai elnök - írta a CNN. A választásokon elindulhat, az amerikai alkotmány nem tiltja el az elítélt bűnözőket a legmagasabb hivatalért való indulástól.

A manhattani esküdtszék Donald Trump volt amerikai elnököt bűnösnek találta üzleti feljegyzések hamisításával kapcsolatos 34 vádpontban. Ez az ítélet történelmi jelentőségű, mivel Trump lett az első volt amerikai elnök, akit bűncselekmény miatt elítéltek. Az ítéletet a hallgatási pénzekkel kapcsolatos perben hozták meg, közel 12 órás tanácskozás után.

Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész tavaly emelt vádat Trump ellen. A vádak szerint meghamisította Michael Cohen, volt ügyvédje szerződéseit és kifizetéseit, hogy elfedje Stormy Daniels felnőttfilmsztár részére tett 130 ezer dolláros kifizetést. Daniels állítása szerint viszonya volt Trumppal a 2016-os választások előtt, amit Trump tagad.

A hét hetes tárgyalás során a kerületi ügyészség 20 tanút vonultatott fel. Ezek között Cohen is szerepelt, aki részletezte, hogyan utasította Trump őt Daniels kifizetésére. Juan Merchan bíró 2024. július 11-én fogja kihirdetni Trump ítéletét.

Trump és jogi csapata fellebbezni fog az ítélet ellen. Joe Biden elnök és kampányának kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, hogy az ítélet megmutatta: senki sem áll a törvények felett. Trump kampánya az ítéletet politikai boszorkányüldözésnek nevezte.

Az ítélet nem akadályozza meg Trumpot abban, hogy újra elnökjelölt legyen vagy elnökké válasszanak. Az amerikai alkotmány nem tiltja elítélt bűnözők jelöltségét a legmagasabb hivatalért.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Florida állam szabályai szerint egy bűntett miatt elítéltek szavazati jogát megvonhatják bizonyos feltételek teljesülése esetén. New York állam törvényei szerint viszont a bűntett miatt elítéltek visszanyerhetik szavazati jogukat börtönbüntetésük letöltése után.

Trump többi büntetőügye továbbra is folyamatban van és ezek kimenetele még bizonytalan.

Címlapkép: Peter Foley, MTI/MTVA

Címkék:
amerika, ítélet, világ, trump, donald trump, elnök, elnökválasztás, amerikai egyesült államok, amerikai választások, amerikai választás, amerikai,