Egyre több ország gondolkodik a sorkötelezettség visszaállításán: itthon is ez jöhet?

Pénzcentrum2024. május 22. 09:08

Franciaország, Németország és Olaszország is egyre jobban gondolkodik a sorozás visszaállításán, amelyet az egyre kevésbé stabil európai biztonsági helyzet indokol. De mi a helyzet itthon?

Európa számos országában már a kilencvenes években eltörölték a kötelező sorkatonai szolgálatot, amely hazánkban 2003-ban szintén megtörtént. Az ukrajnai háború és más fegyveres konfliktusok azonban most olyan országokat is gondolkodóba ejtettek, ahol az eltörlés óta egyszer sem merült fel a sorkötelezettség visszaállítása - erről szól az Arte friss riportja.

Németország, Franciaország és Olaszország is elgondolkodott a kérdésen nemrég, holott ezekben az országokban rég nincsen sorkatonai szolgálat. Nagy-Britanniában egy magas rangú tiszt vetette fel, ám abból akkora közéleti vita lett, hogy egy másik tisztnek kellett hűtenie a kedélyeket, és elmondta, hogy az ország biztonságban van, nincs napirendben a sorkötelezettség visszaállítása.

Magyarországon nem gondolkodnak a kérdésen, a honvédelmi miniszter utoljára tavaly novemberben szögezte le, hogy ez nincs napirendnen. Elmondta, hogy bár folyamatosan zajlik a Magyar Honvédség fejlesztése, a haderőnemekhez csatlakozás továbbra is önkéntes, nincs arról szó, hogy újra lesz kötelező sorkatonai szolgálat.

 

Címkék:
kötelező, katona, honvédség, németország, olaszország, sorkatonaság, franciaország, ország, sorkatona, szolgálat,