Tragédia! Meghalt a legendás kisker-guru: gyászol az egész boltos világ

Pénzcentrum2024. május 21. 18:05

90 éves korában meghalt Bruce Nordstrom. Annak idején családi cipőboltjából fejlesztette ki a Nordstrom nemzetközi divatbirodalmat, maga után jelentős örökséget hagyva mint üzleti zseni - írta a Daily Mail.

Bruce Nordstrom, aki a családi cipőboltot nemzetközi divatóriássá, a Nordstrom Inc.-vé fejlesztette, 90 éves korában hunyt el. Halálának helyszíne Washington állam volt, ahol felesége, Jeannie társaságában érte a vég. A halálhírt a családja közölte.

Erik és Pete Nordstrom, Bruce fiai - akik jelenleg is fontos pozíciókat töltenek be a cégnél - a közleményben méltatták apjukat mint üzleti vezetőt és közösségi személyiséget. Bruce Nordstrom vagyonát 1 milliárd dollárra becsülték, 1995-ben adta át a vállalat irányítását utódainak. Az igazgatótanács elnökeként 2006-ban vonult vissza.

A Nordstrom története 1901-re nyúlik vissza, amikor Bruce nagyapja, John Nordstrom és társa egy cipőboltot nyitottak Seattle-ben. A vállalkozás gyorsan bővült, és az 1960-as években már az ország legnagyobb cipőüzlet-lánca lett. Az évek során tovább terjeszkedtek női-, férfi- és gyermekruházati termékekkel is.

Bruce Nordstrom vezetése alatt a vállalat jelentős növekedést ért el, többek között Kaliforniában való terjeszkedés révén. A sikerhez hozzájárult az is, hogy 1971-ben tőzsdei cég lett, és megnyitotta első alacsonyabb árfekvésű üzletét, a Nordstrom Rack-et. A kritikusok kezdetben szkeptikusak voltak a terjeszkedést illetően, de Bruce Nordstrom kitartása meghozta gyümölcsét. A vállalat online platformot is indított 1998-ban, ami tovább erősítette piaci pozícióját.

2023-ra globális bevétel tekintetében mintegy 14,2 milliárd dollárt jelentett a cég, míg nettó nyeresége a pénzügyi év végén 134 millió dollár volt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bruce Nordstrom és családtagjai próbálták magánkézbe venni a vállalatot 2017-ben, de ezek az erőfeszítések kudarcot vallottak. Ennek ellenére újabb tárgyalásokba kezdtek.

Bruce Seattle-ben született 1933-ban és már fiatalon elkezdett dolgozni családi boltjukban. Egyetemi tanulmányait követően rövid ideig katonai szolgálatot teljesített, majd visszatért az üzlethez. Feleségétől három fia született, akik mindannyian részt vettek a családi vállalkozásban. Az idősebb Bruce halálát követően özvegye Jeannie mellett túlélte két fia: Peter és Erik; nővére Anne Gittinger; valamint hét unokája. Legidősebb fia Blake rákban hunyt el 2019-ben.

Címkék:
család, családi, vállalat, nemzetközi, világ, cégbirodalom,