Óriási bajban a Gazprom, Oroszország is belereccsenhet: ez hozhatja el az ukrajnai háború végét?

Pénzcentrum2024. május 19. 17:04

Több mint két évtized után először jelentett veszteséget a Gazprom, amely 6,8 milliárd dollár nagyságú volt tavaly. Ez súlyos gazdasági következményekkel járhat Oroszország számára, tekintettel arra, hogy a cég bevételei eddig jelentős mértékben hozzájárultak az állami kiadásokhoz, beleértve a háborús költségeket is.

A Gazprom orosz állami gázcég 20 év után jelentett veszteséget: mint kiderült, 2023-ban 6,8 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el a gigavállalat. Ez a fejlemény komoly aggodalmat válthat ki a Kremlben, tekintettel arra, hogy a cég bevételei korábban jelentős mértékben hozzájárultak az orosz állam háborús kiadásainak finanszírozásához.

 A Gazprom pénzügyi nehézségeinek közvetlen oka az volt, hogy Oroszország döntött úgy 2022-ben, hogy csökkenti gázszállítását Európának. Ez az intézkedés visszájára fordult: az EU orosz gázimportja történelmi mélypontra süllyedt, mindössze a korábbi mennyiség 8%-át érve el - írja a Portfolio.

Ezek a változások drasztikus bevételkiesést okoztak a Gazprom számára; külföldi értékesítéseiből származó bevételei háromnegyedével estek vissza.

Ez pedig kétségkívül befolyásolni fogja Oroszországot abban, hogy milyen mértékben képes finanszírozni ukrajnai katonai tevékenységét. A cég által az orosz államnak befizetett vámok és jövedéki adók összege négyötöddel csökkenhetett tavaly.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Kreml utasította a Gazpromot: fizessen havi 500 millió dollár illetéket az államnak egészen 2025-ig annak érdekében, hogy segítsen fedezni a növekvő katonai kiadásokat. Azonban kérdéses, hogyan lesz képes ezt teljesíteni egy olyan időszakban, amikor jelentős veszteségeket halmozott fel.

A Gazprom pénzügyi problémái arra is rákényszeríthetik a vállalatot, hogy visszaszorítsa tervezett beruházásait gázmezőkbe és gázvezetékekbe. Ez pedig negatív hatást gyakorolhatna Oroszország gazdasági növekedésére és arra, képesek lesznek-e finanszírozni ukrajnai háborút.

Címkék:
ukrajna, oroszország, világ, orosz, veszteség, orosz gazdaság, gazprom, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,