Egyik legfőbb szövetségese is elfordul Putyintól? Félreérthetetlen jelzést adott a kínai elnök

Pénzcentrum2024. május 19. 08:04

Vlagyimir Putyin kínai állami látogatása erődemonstrációt jelentett, amely lehetőséget adott az orosz elnöknek arra, hogy a világ szeme láttára bizonyítsa: Kína személyében erős szövetségest tudhat maga mögött, miközben Hszi Csin-ping számára Oroszország kulcsfontosságú partner egy Egyesült Államok által nem vezetett új világrend kialakításában. Ugyanakkor a kínai elnök olyan jelzéseket adott, amelyek szerint nem feltétlenül érdeke Oroszország teljes támogatása - értékelte az orosz államfő és a kínai elnök találkozóját a BBC.

Vlagyimir Putyin kínai állami látogatása erődemonstrációnak bizonyult, ahol az orosz elnök kihasználta az alkalmat, hogy megmutassa: Kína erős szövetségese, mögötte áll. Az Ukrajna elleni háború miatt sokan páriának tekintik Putyint, de Hszi Csin-ping számára fontos partnernek számít egy olyan világrend építésében, amelyet nem az Egyesült Államok irányít.

Vörös szőnyeg, régi Vörös Hadsereg-dalok és ujjongó gyerekek várták a vezetőket a Tienanmen téren, ami a két ország közötti barátság jelképeként szolgált. Azonban ez a kapcsolat már nem tekinthető egyenlő felek közöttinek a brit lap érétkelése szerint. Putyin hízelgő nyilatkozatokkal érkezett Kínába, hangsúlyozva a két ország közötti barátságot és Kína gazdasági fejlődését. Ezzel szemben Hszi Csin-ping inkább visszafogott és felületes nyilatkozatokat tett, ami arra utal, hogy bár üdvözli az egység mutatását, kevésbé lelkesedik a nyilvános dicséretekért.

Az ukrajnai konfliktus és Oroszország gazdasági valamint katonai gyengeségei megváltoztatták a két ország viszonyát, Hszi Csin-ping javára billentve a mérleget. Kína nem zárkózik el a világtól Oroszországhoz hasonlóan és óvatosan kezeli kapcsolatait Nyugattal. Ugyanakkor a kínai elnök meghívta Putyint hivatalos rezidenciájára, ami ritka megtiszteltetés és az esemény fontosságát jelzi. Ugyanakkor Kína óvatos egyensúlyozást folytat, hogy fenntartsa kapcsolatait mind Oroszországgal, mind a Nyugattal.

A látogatás során kiadott közös nyilatkozatban szereplő kereskedelmi tervek és az "együttműködés" gyakori említése azt mutatja, hogy Oroszországnak nagy szüksége van Kína gazdasági támogatására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Bár a látogatás erős egységet sugallt, valójában Hszi Csin-ping fenntartja magának azt a jogot, hogy csak saját érdekei szerint járjon el. Ez azt jelenti, hogy bár Kína fontosnak tartja az Oroszországgal való kapcsolatot, ezek az érdekek nem feltétlenül esnek egybe Oroszország érdekeivel.

Címlapkép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszandr Rjumin

Címkék:
oroszország, világ, orosz, kína, látogatás, vlagyimir putyin, kínai gazdaság, háború, orosz-ukrán háború,