Folytatódik a kínai webshopok akcióháborúja: ki nyeri az Alibaba és a többiek csatáját?

Pénzcentrum2024. május 13. 14:13

Ezen a héten kiemelt figyelemmel követik az Alibaba és a JD.com kínai e-kereskedelmi óriások negyedéves eredményeit, amelyek a világ második legnagyobb gazdaságának fogyasztói hangulatának fontos indikátorai, miközben mindkét vállalat szembesül a növekvő versennyel és a fogyasztói költekezés változásaival.

Ezen a héten az Alibaba és a JD.com, két vezető kínai e-kereskedelmi vállalat negyedéves eredményeit kísérik figyelemmel az elemzők. Ezek a cégek fontos mutatói Kína fogyasztói hangulatának, amely a világ második legnagyobb gazdaságában kulcsfontosságú. Az Alibaba és a JD.com együttvéve a piac mintegy 69%-át birtokolják, ami a DBS szerint jelentős részesedést képvisel.

Az elmúlt időszakban mindkét vállalat szembesült az olcsóbb platformok, mint például a Pinduoduo és a Douyin által jelentett növekvő versennyel. A COVID-19 járvány utáni óvatos költekezési magatartás, valamint a gazdasági növekedés lassulása és az ingatlanszektor problémái miatt a kínai fogyasztók egyre inkább az árengedményeket és olcsóbb vásárlási lehetőségeket részesítik előnyben. Ez arra kényszerítette az Alibabát és a JD.comot, hogy alkalmazkodjanak ehhez a trendhez, ami viszont alacsonyabb árréseket eredményezhet - írta meg a Reuters.

A prémium termékek értékesítésére összpontosító stratégia mellett - mint például az Apple iPhone-ok, az Estee Lauder bőrápoló termékei vagy a Tiffany & Co ékszerek - mindkét cégnek meg kell védenie piaci pozícióját az olcsóbb termékek széles választékának kínálásával is. Cathy Lai, az S&P Global elemzője szerint ezek a politikák valószínűleg tovább lassítják majd a bevételnövekedést és csökkentik a haszonkulcsokat.

Mind az Alibaba, mind pedig a JD.com egyre inkább belépnek az eddig elsősorban Pinduoduo által uralt márka nélküli áruk piacára. Az Alibaba Taobao és Tmall csoportja hangsúlyozta proaktív befektetéseit termékkínálatba, versenyképes árképzésbe és minőségi szolgáltatásba annak érdekében, hogy minden fogyasztó igényt kielégítsenek. A JD.com nem reagált közvetlenül erre vonatkozóan.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Továbbá tavaly mindkét platform több milliárd jüant fordított arra, hogy rendszeres értékesítési eseményeken kedvezményekkel és kuponnal támogassa vásárlóit. Ez azt mutatja, hogy mindkét vállalat komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megőrizze piaci részesedését és alkalmazkodjon a fogyasztói igények változásaihoz.

Címkék:
kínai, fogyasztás, vállalat, világ, kína, fogyasztói árak,