Így próbálnak túlélni most az éttermek: vajon elkerülhető az újabb óriási emelés?

HelloVidék2022. november 28. 08:15

Drágul az alapanyagok ára, egyre magasabb az infláció, miközben mind kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy étterembe járjanak. Igaz ez épp úgy egy „átlagos” vendéglátóhelyre, mint egy fine dining vonalat képviselő helyre. Akadnak azonban olyan éttermek is, akik valahol a két stílus között helyezkednek el: roppant változatos és gazdag ízvilágot kínálnak, kitűnő konyhatechnológiával rendelkeznek, egyfajta konyhaművészetre, újfajta megoldásokra és innovációra törekednek. Az egyediség és a minőség azonban úgymond „megköveteli” a magasabb árakat, miközben a tányérunkra kerülő adagok sem követik a kockás terítős társaikat.

Országszerte csökkent a vendéglátóhelyek havi eladási forgalma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Bár 2022 első nyolc hónapjában még kis mértékű emelkedés volt tapasztalható, szeptembertől elkezdődött a lejtmenet. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének nyáron megjelent statisztikai helyzetjelentése világosan mutatja, miszerint a vendéglátóhelyek száma 2010-2019 között több mint háromezerhétszázzal csökkent; 2021 végére közel ugyanennyivel, több mint háromezernégyszáz üzlettel lett kevesebb a két évvel korábbihoz képest.

Épphogy kiheverték a Covid19 világjárvány okozta károkat, a szomszédban dúló orosz-ukrán háború és az infláció sokszoros erővel üt vissza a szektorra. Ezt nehezíti tovább a forint zuhanása, az alapanyag beszerzési árak változása, a munkabérek optimalizálása és a beszállítói kérdéskör megoldása. Még nehezebb helyzetben vannak azok a vidéki éttermek, amelyek a barátibb, mondhatni otthonosabb irányzatot választották. Ezek a vendéglátóhelyek magas minőségi követelményeket állítottak maguk elé, beruháztak egy komoly konyhatechnológiai fejlesztésbe, különleges ételkreációkat varázsolnak az asztalra, ám mégsem a fine dining vonalat követik és hisznek abban, hogy nem kell a komfortzónáján kívülre kerülnie a vendégnek, ha egy ilyen helyre látogat.

Az áramszámlánk szinte megtriplázódott és ez a kapcsolódó gazdasági nehézségekkel együtt több kihívás elé állított minket. Szinte teljes mértékben átálltunk a helyi alapanyagokra, ennek megfelelően állítjuk össze az étlapunkat is

– mondta a lapnak Hosszú-Herbály Franciska, a hosszúhetényi Hosszú Tányér üzletvezetője és tulajdonosa.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha tetszett a cikk, olvasd tovább a HelloVidék oldalán!

Címkék:
étterem, rezsi, élelmiszer, vendéglátás, rezsicsökkentés, drágulás, infláció, hellovidék, éttermek, árdrágulás, rezsiemelés, élelmiszerdrágulás,