Pénzcentrum • 2025. március 24. 13:47
Miért sokkal olcsóbb a krumpli és a hagyma Lengyelországban, mint nálunk? Egy fejlesztőmérnök szerint nem a különadó vagy az árréssapka a fő bűnös, hanem az, hogy egyszerűen túl keveset és túl drágán termelünk. Ha pedig importra szorulunk, az árakat nem mi diktáljuk – és ennek a boltokban fizetjük meg az árát.
Miközben egy kísérletben résztvevő nagy, magyarországi boltban 400-500 forintba kerül egy kiló burgonya az árréssapka után, Lengyelországban, hasonló méretű, profilú boltben mindössze 170–175 forintért lehet hozzájutni ugyanahhoz az alapélelmiszerhez. De a vöröshagyma esetében is hasonló a helyzet: míg idehaza akciósan 319 forint volt a legalacsonyabb, akciós á (egyébkén 399 forint), addig a lengyeleknél 240–250 forintért kínálják.
A különbségek okairól Vázsonyi László fejlesztőmérnök beszélt az Agrár Milliók TikTok-csatorna videójában. A szakember szerint a problémát nem elsősorban a kiskereskedelmi különadó vagy az ársapkák okozzák – bár ezek sem elhanyagolhatók –, hanem az, hogy Magyarországon az ilyen alapvető terményekből egyszerűen túl keveset és túl drágán termelünk.
A szakember szerint a hazai agrárium egyik legnagyobb problémája, hogy nincs megfelelő mennyiségű vetőmag-előállítás, emiatt drágábbak az inputanyagok, és nem tudjuk magunkat ellátni hosszabb távon. Hozzátette: ha a magyar termelés volumene nem elégséges, akkor kénytelenek vagyunk importálni, ilyenkor viszont az árakat nem mi határozzuk meg, hanem a külföldi beszállítók – ezekhez igazodik a hazai piac is. Márpedig a belföldi árak csak akkor tudnak tartósan alacsonyak lenni, ha a hazai termelés nemcsak az ellátást, hanem még az exportot is fedezni tudja.
A szakember szerint a különadók és az ársapkák így csak „tüneti kezelésnek” számítanak. Ehelyett hosszú távon olcsóbb inputanyagokra, magyar fajtákra és hatékonyabb mezőgazdasági szerkezetre lenne szükség – ezek nélkül a krumpli és a hagyma árkülönbsége nem fog csökkenni, ahogy más, hasonló profilú élelmiszeré sem.