Szigorú limitet vezetett be a visszaváltó automatákon a MOHU: ennek sokan nem fognak örülni

Pénzcentrum2024. október 27. 11:42

Tranzakciónként 5000 forintos limitet vezetett be a visszaváltó automatáknál a MOHU, a gépek maximum ekkora értékben adnak ki vásárlási utalványt is - szúrta ki a Pénzcentrum olvasója. Aki száznál több 50 forintos italcsomagolást akar visszaváltani, annak ezt ezentúl több tranzakcióban kell megtennie.

Október 26-tól tranzakciónként 5000 forintos limitet vezetett be a visszaváltó automatáknál a MOHU - szúrta ki a Pénzcentrum olvasója egy REponton. A kiragasztott papír szerint így a gép maximálisan ebben az értékben tud vásárlási utalványt kiadni, azaz aki száznál több 50 forintos italcsomagolást akar visszaváltani, annak ezt több tranzakcióban kell megtennie.

A tömeges érdeklődések elkerülése végett az érintett üzlet alkalmazottai azt is közölték a vásárlókkal, hogy

Ezzel kapcsolatos esetleges kérdéseikkel szíveskedjenek közvetlenül a MOHU-hoz fordulni.

Az automatákat egyébként rengetegen használják, október közepén a cég azt közölte, hogy az új rendszerben visszaváltott palackok, dobozok, üvegek száma elérte a félmilliárdot. A MOHU célja, hogy három év múlva az italcsomagolások minimum 90 százalékát visszaváltsák Magyarországon, ahol a becslések szerint évente több, mint 3 milliárd italcsomagolás van forgalomban.

Az 5000 forintos limit sokaknak okozhat kellemetlenséget, ugyanis a legnépszerűbb visszaváltási mód a boltban levásárolható papírutalvány, több mint 20 milliárd forintot kértek vissza így a vásárlók. A visszaváltók 10-15 százaléka kéri a díjat egyenesen saját bankszámlára.

Az automatáknál egyébként  lehetőség van arra is, hogy a visszaváltási díjat jótékony célra utaljuk. Több mint 70 millió forintot adományoztak így a vásárlók, ezt az összeget három, országos elérésű gyerekgyógyítással foglalkozó intézmény között osztják szét, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetet, a Bethesda Gyermekkórházat és a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáját lehet így támogatni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ide telepíthetnek még automatákat

Bár több mint 3700 helyen lehet országosan visszaváltani, sokan még mindig elégedetlenek az automaták mennyiségével és elhelyezésével. A MOHU is tervezi a hálózat bővítését, korábban például megtudtuk, hogy kísérleti jelleggel 10 benzinkúton tesztelik az üvegvisszaváltó automatákat, és ha sikeres lesz a pilot, több helyen is megjelenhetnek a gépek.

Olvasóinkat is megkérdeztük arról, hogy ők hová telepítenének még visszaváltó automatákat. Több ezren mondták el a véleményüket, a legtöbb szavazat a 100 lakásnál nagyobb lakókaparkokra esett. A legtöbben azt szeretnék tehát, hogy a lakóhelyükhöz legközelebb legyen visszaváltó. Második helyen 13 százalékos részesedéssel a pályaudvarok végeztek. Szintén sokan, a válaszadók 12 százaléka szeretné, hogyha plázákban is lenne visszaváltó automata.

Kutatás az előrehozott szezonális akciókról

Évek óta megfogyelhető trend, hogy egyre korábbra hozzák a kereskedelmi láncok a szezonális ajánlataikat. Így egyre gyakoribb, hogy már szeptember végén megjelennek a boltok polcain a karácsonyi desszertek, a puszedlik, a fahéjas kekszek, egy-egy divatos karácsonyi manó, sőt akár a püspökkenyér is. A bátrabb kerekedők pedig már augusztus végén ledobják a karácsonyi bombát. Te mit gondolsz erről a kereskedelmi gyakorlatról? A Pézcentrum és a Debreceni Egyetem friss kutatásában arra keressük a választ, mit gondolnak a vásárlók arról, hogy enyire siet a kereskedők órája. Kérjük, töltsd ki az alábbi kérdőívet!

Címlapkép: Hegedüs Róbert, MTI/MTVA 

Címkék:
vásárlás, automata, utalvány, visszaváltás, boltok, vásárlók, üvegvisszaváltás, MOHU Mol, mohu,