Nemsokára Magyarországon is beveti csodafegyverét a Zara: mit lép erre a H&M, Zalando, Shein?

Pénzcentrum2024. október 27. 11:25

Elindult a Zara Pre-owned szolgáltatása, amely keretein belül lehetőség van használt ruhák adományozására vagy adásvételére. A szolgáltatás jelenleg Magyarországon még nem elérhető, de a cégnél elkötelezettek abban, hogy 2025-ig minden stratégiai piacon működjön.

Elindult a Zara Pre-owned rendszere, erre a ruhaóriás egy TikTok videóban is felhívta a figyelmet. A programmal segíteni szeretnének a vásárlókban abban, hogy meghosszabbíthassák termékeik hasznos élettartamát. A platform lehetővé teszi a használt ruhadarabok javítását, elajándékozását, továbbértékesítését vagy épp vásárlását.

A szolgáltatás jelenleg Németországban, Ausztriában, Belgiumban, Horvátországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Spanyolországban, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Olaszországban, Írországban, Luxemburgban, Hollandiában, Portugáliában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban elérhető. Hamarosan új piacokon is elindítják, mint közölték: elkötelezettek abban, hogy 2025-ig minden stratégiai piacon működjön.

A ruhaóriás olyan időszakban szánta el magát a lépésre, amikor hatalmas bizonytalanság övezi az egyik legnagyobb beszállítóját, a bangladesi ruhaipart. A politikai zavargások, tüntetések jelentős károkat okoztak az iparágnak. Az ország legalább négy gyárat felgyújtottak, és országos internetkimaradások nehezítették a termelést. Akkoriban Mohiuddin Rubel, az ország ruhagyártók és exportőrök szövetségének igazgatója arról beszélt, az események "hatással lesznek a márkák bizalmi szintjére". Kyaw Sein Thai, egy beszerzési szakember pedig úgy vélte, hogy az idei export akár 10-20%-kal is csökkenhet.

Felemás eredmények

A ruhaipari nagyvállalatok nem túl bizakodóak az idei évet tekintve, nyáron a H&M, a világ második legnagyobb tőzsdén jegyzett divatáru-kiskereskedője, felülvizsgálta az egész évre vonatkozó nyereséghányad-célját. A vállalat bejelentése szerint, nem sikerült elérnie a negyedéves eredmény-előrejelzéseket. Bár a H&M továbbra is elkötelezett amellett, hogy 2024-re elérje a 10 százalékos üzemi árréscélját, ennek megvalósítása egyre nehezebb feladatnak bizonyul.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A hónap elején viszont a Zalando javította 2024-es pénzügyi kilátásait, miután a harmadik negyedévben erős fogyasztói keresletet tapasztalt. Az online divatóriás aktív ügyfeleinek száma meghaladta az 50 milliót, ami alátámasztja az ökoszisztéma-stratégia sikerességét. A vállalat növekedést ért el a bruttó árumennyiség, a bevétel és a korrigált EBIT terén is.

Címkék:
vásárlás, ruha, zara, ruhabolt, ruhagyártás, ruhaipar, zalando,