Jöhet az újabb tejhorror a boltokban? Durva drágulás következhet: már nincs hová hátrálni

G72024. október 25. 09:03

Egy évvel ezelőtt a 2,8-as UHT tej ára négy nagy boltlánc (Aldi, Lidl, Penny és Tesco) átlagában 206 forint volt. Bár akkor a tejre vonatkozó árstop már augusztustól megszűnt, de még szerepelt a kötelező akciókba bevont termékek körében és nem lehetett beszerzési ár felett értékesíteni - írja a G7. Idén júliustól szűnt meg a kötelező akciózás, így jelenleg ugyanabban a négy boltban már 329 forintot kellett fizetni egy liter UHT 2,8-as tejért. Vagyis a drágulás egy év alatt 60 százalék volt.

2020 októberében még a 2,8-as UHT volt a legdrágább tej a négy közül, ezt a szabadpiaci árazást torzította el az árstop, amely 2021 október közepi szinten maximálta a fogyasztói árat (normál esetben a tejek ára a zsírtartalommal van összefüggésben). Ahogy azonban a kontrollok megszűntek, azonnal elkezdett az eredeti viszonyokhoz közelíteni a helyzet.

Amint kivonult az állam az árszabályozásból, a vásárlók azonnal visszaváltottak az olcsóbb tejre. A Tej Terméktanács adatai alapján a magyar üzletek 2023 szeptemberében nettó 1,26 milliárd forintért vásároltak 1,5-ös UHT tejeket, és 2,54 milliárdért 2,8-asokat. Idén 2,21 és 1,86 milliárd forintra jön ki ugyanez a két adat. Ahogy arról lapunk is beszámolt, az UHT-tejek iránti kereslet drasztikusan nőtt az árkorlátozások időszakában:

Az árstop hatására a 2,8%-os zsírtartalmú UHT tejek aránya megnőtt a fogyasztói folyadéktejeken belül mért más kategóriák terhére. 2023-ra a hatósági áras tej forgalma több mint kétszerese lett a 2021. évi eladott mennyiségeknek

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, Harcz Zoltán.

A teljes tejágazat szeptemberben adott újabb, magasabb értékesítési ajánlatokat a kereskedők felé, ennek bolti megjelenését azonban szinte lehetetlen követni-megjósolni. "A tejfeldolgozók, illetve a kis- és nagykereskedők egymástól teljesen függetlenül tárgyalnak a különböző tejtermékek áráról és a mennyiségekről. A feldolgozók, a kiskereskedelmi láncok típusa (diszkont, szupermarket, kisbolt), a tejtermékek sokfélesége és az eltérő önköltségek mind olyan tényezők, amelyek nagyban befolyásolhatják a feldolgozói átadói árakat és közvetve a fogyasztói árakat is" – mondta most Harcz Zoltán a G7-nek.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Drágulásra lehet számítani

A tejágazat rendkívül kitett az európai tejpiaci viszonyoknak a szakértő szerint, a sajtkínálat fele import, de még nagyobb a behozatal szerepe a joghurtoknál és a vajaknál, vagyis a magyar beszállítók alkuhelyzetére és végső soron a fogyasztói árakra a nemzetközi keresleti-kínálati viszonyok is komoly hatással vannak. Márpedig az európai tejtermékárak emelkednek, egy év alatt közel 20 százalékkal nőtt a sajt német nagykereskedelmi ára, a vajé pedig 70 százalék felett drágult.

A jelenleg várható, de a fentiektől végső soron erősen függő drágulásnak az a fő oka, hogy tavaly augusztushoz képest egy év alatt 10 százalékkal drágult az alapanyag, vagyis a hazai nyerstej, és olyan új költségnemek jelentek meg, amelyek jelentős részben a kormány intézkedéseire vezethetők vissza (EPR díj, kiberbiztonsági költségek, e-önellenőrzési rendszer költségei, megemelt útdíj, a dízel jövedéki adója, az ipari vízdíj és az ipari szennyvíz díj) - írja a lap.

Címkék:
vásárlás, tejtermék, tej, bevásárlás, tejipar, tejföl, vásárlók, tejtermékek, tejtermelés, tejár, tejtermelők, árstop,