Brutál drágulás üthet be Magyarországon karácsonyig: zsebbenyúlós ünnepe lehet a családoknak 2024-ben

Pénzcentrum2024. október 14. 13:14

Rekordmagasságba emelkedett a vaj ára Európában, ami komoly kihívások elé állítja a pékeket és cukrászokat a közelgő karácsonyi szezonra készülve. Az áremelkedés hátterében a magas kereslet, a szűkös készletek és a tejfeldolgozók sajtgyártás felé fordulása áll. Az elemzők szerint az árak mérséklődése várható, de ez időbe telhet - tudósított a Reuters.

A vajat szeptember végén tonnánként 8706 dolláros rekordáron értékesítették a világpiacon, ami 83%-os emelkedést jelent az előző évhez képest az Európai Bizottság adatai szerint. Ez jelentős terhet ró a kisebb pékségekre és cukrászdákra, akik már most magas csokoládé- és cukorköltségekkel szembesülnek.

Paul Boivin, a francia pékek és cukrászok szövetségének (FEB) igazgatója szerint az áremelkedés elkerülhetetlen lesz a kistermelők számára. "A nagy élelmiszeripari vállalatok már fedezték vajkészleteik nagy részét, de a kistermelőkre gyakorolt hatás jelentős lesz" - nyilatkozta.

A globális tejtermelés 2023-ban csökkent, ami hozzájárult a jelenlegi helyzethez. Bár 2024-ben enyhe növekedés tapasztalható, a kereslethez képest továbbra is szűkös a kínálat. Michael Harvey, a Rabobank tejipari elemzője szerint ez arra késztette a termelőket, hogy "a vaj helyett inkább a legversenyképesebb termékekre, például a sajtokra fordítsák a tejet".

Az Európai Unióban a tejtermelés 0,7%-kal nőtt 2023 januárja és 2024 júliusa között, míg a vajtermelés 1,6%-kal csökkent, és a készletek történelmi mélyponton vannak. Ezzel szemben a sajttermelés 3,2%-kal emelkedett ugyanebben az időszakban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az Egyesült Államokban is hasonló a helyzet. Az USDA 15%-kal magasabb vajárat prognosztizál 2024-re az előző évhez képest, részben a csökkenő tehénállomány és az alacsonyabb egyedi tejhozam miatt. A helyzetet tovább súlyosbítják a tejelő teheneket érintő betegségek Nyugat-Európában, mint például a kéknyelv-betegség és az epizootikus vérzéses betegség (EHD). Az Egyesült Államokban a madárinfluenza-járványok egyelőre nem befolyásolták jelentősen az országos tejtermelést.

Susan Kilsby, az új-zélandi ANZ bank elemzője szerint a vajárak várhatóan enyhülni fognak a jelenlegi rekordszintről, ahogy a tejtermelők növelik a termelést a magas árak miatt. Azonban figyelmeztet: "Több hónapba telhet, amíg jelentős csökkenés következik be."

Címkék:
karacsony, drágulás, pék, sütemény, pékség, vaj, pékáru, árdrágulás, karácsonyi étel, magas,