Horror áron árulják a magyar konyha alapfűszerét: van, ahol 12 ezer forint egy kiló

Pénzcentrum2024. október 13. 11:31

Az őrölt fűszerpaprika ára folyamatosan emelkedik, egyes helyeken már a 10 ezer forintos lélektani határt is átlépte. A kalocsai termelők szerint a minőségi paprikát meg kell fizetni, ha 4000-4500 forint alatti ár esetén szinte biztos, hogy kínai importtal van dolgunk.

A minőségi magyar paprika előállítása egyre költségesebb, és a piacon versenyző termelők kénytelenek árat emelni, hogy lépést tartsanak a növekvő költségekkel. Egy kalocsai paprikatermesztő szerint, aki már több mint tíz éve foglalkozik termesztéssel, az energiaárak és a bérköltségek drasztikus növekedése mellett a termőterületek csökkenése is jelentős hatással van a paprika árára - számol be a vg.hu.

Az elmúlt években bekövetkezett áremelkedés egyik fő oka az energiaköltségek drasztikus emelkedése, ami különösen az aszályos időszakokban jelentkezik. Az idei év különösen nehéz volt a termelők számára, hiszen a szokatlanul száraz időjárás miatt sokan csak öntözéssel tudtak termelni, ami további költségeket rótt rájuk. Az öntözés nélkül a termés jelentős része kárba veszett volna, így a plusz kiadások elkerülhetetlenek voltak.

A bérköltségek szintén jelentős nyomást gyakorolnak a termelőkre. Egyre kevesebb fiatal választja a mezőgazdaságot, így a munkaerőhiány is fokozza a költségeket. Ma már 1700 forintos órabérrel kell számolni a paprikaföldeken, ami azt jelenti, hogy az előállítási költségek jelentős részét a bérek teszik ki. Mindezek mellett a paprikatermesztéshez szükséges területek is csökkennek, mivel egyre kevesebb ember vállalja ezt a nehéz, időjárásfüggő munkát.

A piacot az olcsó kínai import is befolyásolja, ami megnehezíti a helyi termelők helyzetét. A kalocsai termelő figyelmeztetett, hogy azok a fűszerpaprikák, amelyek 4000-4500 forint alatti áron kerülnek a boltokba, szinte biztosan kínai eredetűek. Az olcsó, importált paprika miatt a magyar termelők nehéz helyzetbe kerültek, hiszen az alacsony árakkal nehezen tudnak versenyezni, különösen, ha a minőséget is szeretnék megőrizni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértők szerint a tömegtermelés ideje lejárt, és a magyar paprikának új stratégiára van szüksége ahhoz, hogy fennmaradjon a piacon.

Címkék:
otthon, forint, magyarország, magyar, paprika, termelők,