Tényleg a legdrágább robotporszívó a legjobb? Rengeteg terméket teszteltek, ez lett az ár-érték bajnok

Pénzcentrum2024. október 2. 06:24

Sokak álma a robotporszívó, amely kitakarítja a lakást, míg mi az ügyeinket intézzük. Ráadásul ma már nem nehéz felmosó funkcióval rendelkező típust sem találni a boltok polcain, ami különösen csábító. Porszívózás és felmosás egyben letudva. A Tudatos Vásárlók Egyesületének független terméktesztjei viszont azt mutatják, hogy jellemzően a legjobb robotporszívók tisztítási hatékonysága sem olyan jó, mint a hagyományos porszívóké. A felmosó funkció pedig a legtöbb esetben még mindig hagy kívánnivalót maga után. A robotporszívók létjogosultsága inkább a rendszeres és tőlünk független működésükben rejlik, mely támogathat minket a mindennapokban.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a nemzetközi ICRT – International Consumer Research & Testing – hálózat magyarországi tagjaként ezúttal 20 márka – Bissell, Cecotec, Dreame, Dyson, Ecovacs, Eta, Eufy, Eziclean, Hoover, iRobot, Kärcher, Niceboy, Philips, Roborock, Rowenta, Samsung, Sencor, Tesla, TP Link, Xiaomi – 59 robotporszívójának teszteredményeit tette elérhetővé. 53 termék felmosó funkcióval is rendelkezik, 31 modellnek pedig önürítő töltőállomása van.

5 fő tesztelési szempont szerint pontozták a robotporszívókat:

  • tisztítási hatékonyság (por eltávolítása falak mentén, repedésekből, kemény padlóról és szőnyegről, morzsa és szösz/szőr eltávolítása kemény padlóról és szőnyegről, felmosás eredményessége),
  • szoba szimuláció (akadályok leküzdése, navigáció),
  • zajszint (objektív és szubjektív),
  • használhatóság (útmutató, töltőbázis, használat és programozás, kefék tisztíthatósága, légszűrő és portartály karbantartása, felmosó funkció),
  • energiafogyasztás (töltés alatt ill. készenléti állapotban).

Legnagyobb hatékonysággal keménypadlóról távolították el a szennyeződést a robotporszívók. Ezen a terepen felveszik a versenyt hagyományos társaikkal, ha porszívózásról van szó. 30 porszívó is jó vagy a feletti minősítést kapott ilyen szempontból. Annyival egészítenénk ezt ki, hogy annyira erős szívóereje viszont még a legjobbaknak sem volt, hogy az esetleges résekből, repedésekből is eltávolítsák a port, illetve a szőnyegekből való poreltávolítással egy-két üdítő eset kivételével szinte mindegyiknek meggyűlik a baja.

Az iRobot Combo I5+ és az iRobot Roomba Combo Essential Y0112 40 robotporszívónak pedig még kemény padlón is sikerült gyengén teljesítenie. Viszont a legjobbak között is találunk iRobot terméket, ráadásul a Combo I5+ típussal azonos nagyságrendű áron. Tehát önmagában sem az ár, sem a márka nem elegendő szempont a vásárlói döntéshez.

A felmosási funkció nem meggyőző! Az ilyen funkcióval rendelkező termékeket próbára tették sár és csokoládé felmosásával is. Mindössze három termék, egy Bissell, egy Ecovacs és egy Cecotec emelkedett ki felmosási hatékonyságával a mezőnyből. A sár felmosásával ugyan mindhárom jól boldogult, a csokoládéfolt eltűntetésével már nem mindegyik tudott jól megküzdeni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érdemes lehet kompromisszumot kötni robotporszívók esetén s hangosabb darabot választani. Ha szempont, hogy a lehető leghalkabb legyen a robotporszívónk, a Roborock Q Revo black (58,7 dB) például jó választás lehet a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint, azok közül, melyek elfogadhatóbb tisztítási hatékonysággal is rendelkeznek. A nyugalmat kedvelőknek nem javasolt – habár egészen jól porszívóz – a tesztek során legzajosabbnak bizonyult robotporszívó, a Dreame D9 Max, a közel 70 dB-es hangerejével.

Egyes robotporszívók 84 perc alatt töltődtek újra, míg másoknak ez 7 órán át is eltartott. A fogyasztási értékek mindeközben nagy szórást mutattak. Töltés közben 37-134 W-ot fogyasztottak a robotporszívók, és nem feltétlen azok fogyasztottak többet, amelyeket a legtovább tartott feltölteni. Készenléti állapotban is mérték a termékek fogyasztását. Csatlakoztatás nélkül ez az érték 0,87 - 5.46 W/h között mozgott, míg csatlakoztatva 0,29 – 5,33 W/h közötti fogyasztást mértek.

A tesztelt termékek átlagára 64 000 és 500 000 Ft között mozgott a tesztelés idején. A tesztek azt mutatják, hogy nincs olyan típus, amelyik minden vizsgált kritérium szerint kiemelkedő lenne. Az első öt helyen Dyson, iRobot, Samsung és Roborock termékek végeztek. 61-64%-os eredményt értek el összesítésben, átlagáruk 211 000 Ft – 500 000 Ft közötti. Akármennyit is szánunk egy ilyen termék vásárlására mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy az egyes termékeknek, melyek az erősségei és melyek a gyengeségei, hogy a saját prioritásainknak megfelelő típust tudjunk választani. Ebben segítenek a gyártóktól független terméktesztek.

Címkék:
vásárlás, teszt, takarítás, termék, termékteszt, termékek, tudatos vásárlók egyesülete, robotporszívó,