Szavaztak az új visszaváltási rendszerről: azért ez nagyon kemény, rengeteg pénz forog kockán

Pénzcentrum2024. október 1. 13:01

Rengeteg olvasónk szavazott a Pénzcentrum múlt héten indított szavazására, melyben arra voltunk kíváncsiak, hogyan viszonyulnak az emberek az idén elstartolt új üvegvisszaváltási rendszerhez. Pontosabban a kérdés így hangzott: "Te visszaváltod az üres palackokat?". A szavazók elsöprő többsége válaszolta azt, hogy igen, mindig visszaviszi a palackokat, bár összességében azok aránya sem teljesen jelentéktelen, akik nem, vagy csak időnként döntenek a használ üvegek visszaváltása mellett. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a szavazás pontos eredményeit, valamint azt is megvizsgáljuk, hogyan viszonyulnak a mostani számok a Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem idén tavasszal végzett korábbi eredményeihez.

Múlt héten két nagyobb cikkben is foglalkoztunk az idén elstartolt kötelező visszaváltási rendszerrel (DRS) – előbbiben egy kollégánk konkrét példáján keresztül mutattuk be, hogy az üvegek vissza nem váltásával évente úgy 64 ezer forintot veszít, míg utóbbiban azt vizsgáltuk meg, hogy ennek a 64 ezer forintnak a befektetésével az évek múltával ha nem is mesés, de azért szabad szemmel is látható mértékű megtakarítás halmozható fel. A cikkeken belül egy szavazást is elindítottunk annak kiderítésére, az olvasók, hogyan viszonyulnak a palackok visszaviteléhez. A számok a palackokat, üvegeket mindig visszaváltók elsöprő fölényéről tanúskodnak, de lássuk a konkrét eredményeket.

A feltett kérdés konkrétan így szólt: Te visszaváltod az üres palackokat? A lehetséges válaszokat sem spiláztuk túl, azok a következők voltak:

  • Igen, mindig visszaváltom, hiszen sok pénzről van szó.
  • Nem, nincs kedvem vacakolni ezzel.
  • Változó, néha visszaváltom, néha nem.

A szavazásra mostanáig közel 8 700 szavazat érkezett, melyek elsöprő többsége, 78%-a az első válaszra érkezett, vagyis olvasóink több mint háromnegyede mindig visszaváltja az üres üvegeket. Jóval kevesebben, a szavazók 12%-a válaszolt úgy, hogy csak néha viszik vissza, időnként úgy döntenek, hogy mégsem foglalkoznak ezzel a dologgal.

Loading...

A fentieknek megfelelően tehát csak egy (szinte törpe) kisebbség gondolkodik úgy, hogy nincs kedve ezzel az egésszel foglalkozni – ők azok, akik bevallásuk szerint sosem viszik vissza az üres üvegeket, palackokat (10%).

Annyira nem is meglepő

Idén tavasszal a Pénzcentrum a Debreceni Egyetemmel karöltve a DRS-rendszer magyarországi társadalmi megítéléséről készített tanulmánya is azt mutatta, hogy a magyarok közel fele pozitívan tekint az új üvegvisszaváltó rendszerre. A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy

A megkérdezetteknek mintegy fele (49,4%) jó ötletnek tartja az új szabályok bevezetését, ugyanakkor az új rendszer kapcsán saját maga számára kisebb vagy nagyobb kényelmetlenséggel a megkérdezetteknek 66,8%-a számol.

Ugyanakkor az arra vonatkozó kérdésre, hogy általánosságban hogyan tekintenek az új visszaváltási rendszerre, az embereknek már csak a 40%-a válaszolta azt, hogy „kirázza tőle a hideg”, amit a rendszer nehézségei okoznak – a palackokat sértetlenül kell visszavinni, sorban kell állni és eleve az egész egy kényelmetlenség. Ezzel szemben 49,9% volt azok aránya, akik szerint a rendszer jó ötlet, ugyanis csökkenteni kell az eldobott hulladék mennyiségét és törekedni kell a fenntarthatóságra. A magukat megadók aránya 10,6% volt – ők azok, akik semlegesen nézik a változást, „ez a törvény, ezt kell elfogadni” alapon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Loading...

Egyéb meglátások

A kutatás egyik érdekes alfejezete volt, ahol a válaszadók saját szöveges véleményt fogalmazhattak meg a DRS-rendszerrel kapcsolatban. Ezek közül kiemelünk most néhányat:

  • "Jobb lett volna a kupakon jelölést elhelyezni, pl. QR kódot. Akkor összegyűrhetőek lettek volna a flakonok, és nem zsákokkal kéne szórakozni. A kupak mindig ép marad. Próbálja meg valaki összeroppanás nélkül gyűjteni a sörösdobozokat vagy a leheletvékony ásványvizes flakonokat. Nem fog menni."
  • "A legnagyobb gond szerintem az, hogy csak sértetlenül lehet visszavinni az palackokat/dobozokat. Rengeteg helyet foglal így. Sokszor kell kis mennyiséget visszaváltani. A tárolás egy lakásban nehezen megoldható."
  • "+50 forint kiadásunk lesz palackonként, ezután is a szelektívbe fogjuk dobni. Nincs kapacitásunk az új rendszerrel bohóckodni."
  • "Az ötlet jó, a megvalósítás viszont rengeteg buktatót rejt."
  • "A községekben nem lesz automata visszaváltó. Marad minden ahogy volt."
  • "Legalább 100 Ft-ban kellett volna meghatározni a betétdíjat. Vissza kell térni a többször használható palackokra. Sokkal több visszaváltási pont kell. Még Németországban is állandó sorban állás van."
  • "Megjelennek a 3,1 literes palackok, oszt jónapot!"
  • "Nem bírná a nyomdafesték a véleményem."
  • "Már ideje volt bevezetni itthon is, mert csak ezzel az intézkedéssel lehet csökkenteni a környezetbe kikerülő hulladék mennyiségét."

Konklúzió

A mostani szavazás válaszait a tavaszi kutatás eredményeivel kiegészítve azt mondhatjuk, hogy az emberek a jól felfogott anyagi érdekük, valamint a környezettudatosság melletti elkötelezettségük miatt is pozitívan viszonyulnak a DRS-rendszerhez, és hajlandók a vele járó nehézségek vállalására annak érdekében, hogy visszakapják a pénzüket és egyúttal csökkentség az eldobált hulladékok mennyiségét is.

Loading...

Sőt, a fentiek alapján nem tűnik a földtől elrugaszkodottnak az a következtetés sem, hogy a rendszer fejlődésével, jobb kiforrottságával párhuzamosan még nőni is fog azok aránya, akik rendszeresen visszaváltják majd a palackokat. Úgy tűnik, hogy a rendszert zsigerből elutasító kollégánk pedig leginkább egy dinoszaurusz, akiknek a sorsát pedig jól ismerjük.

 

Címkék:
pénzcentrum.hu, debrecen, kutatás, szavazás, rendszer, kutatók, üvegvisszaváltás, üvegvisszaváltó,