Rabszolgamunkára kényszerítettek embereket a McDonalds-nál: lebuktak a tettesek

Pénzcentrum2024. szeptember 30. 13:46

Évekig modern rabszolgaságban dolgoztak munkások egy McDonald's étteremben és egy pékségben, amely nagy szupermarketláncoknak szállított termékeket. A BBC szerint egy bűnszervezet 16 áldozatot kényszerített munkára ezeken a helyeken, több mint négy éven keresztül -írja a BBC.

Az áldozatok, akik többnyire kiszolgáltatott helyzetben lévő cseh állampolgárok voltak, minimálbért kerestek, de fizetésük nagy részét ellopták tőlük. Miközben a munkások meglehetősen szegényes körülmények között éltek, a bűnszervezet tagjai luxuscikkeket vásároltak a munkájukból származó pénzből.

A kizsákmányolás 2019 októberében ért véget, miután az áldozatok kapcsolatba léptek a cseh rendőrséggel. A bűnszervezet hat tagját két büntetőperben ítélték el. Dame Sara Thornton, korábbi független rabszolgaságellenes biztos aggodalmát fejezte ki: "Nagyon aggaszt, hogy ennyi piros zászlót nem vettek észre, és hogy talán a vállalatok nem tettek eleget a kiszolgáltatott munkavállalók védelme érdekében."

A McDonald's UK közölte, hogy javította a "potenciális kockázatok" kiszűrésére szolgáló rendszereit. A szupermarketláncok elmondták, hogy intézkedéseket tettek az eset tanulságai alapján. Az eset rávilágít a modern rabszolgaság elleni küzdelem kihívásaira és a vállalatok felelősségére az ellátási láncuk ellenőrzésében. Theresa May volt miniszterelnök szerint a modern rabszolgaságról szóló törvényt "fel kell erősíteni" az ilyen esetek megelőzése érdekében.

Címkék:
vásárlás, étterem, gyorsétterem, munkások, mcdonalds, rabszolgaság,