Ilyen akció évente csak egyszer van a Lidlben: 499-1499 forintba kerül most sokak kedvence

Pénzcentrum2024. szeptember 28. 14:01

1200-1500 forintért vásárolhatunk madáretetőket a Lidlben szeptember 28-tól. Érdemes azonban tudni, hogy a közvélekedéssel ellentétben az énekesmadarak még télen sem szorulnak rá arra, hogy emberek etessék őket. Hobbiból persze lehet, hogy megfigyelhessük a szebbnél szebb madarakat, de pusztán a segítségünkre nincs szükségük ezeknek az állatoknak. Fontos azonban kiemelni, hogy vízimadarakat tilos etetni bármilyen évszak is legyen éppen.

Bár a hideg idő, pláne a tél még azért elég messze van. A Lidl áruházak máris elkezdték árulni a hagyományosan a hidegebb időhöz kapcsolódó madáretetőket, madárelemózsiákat. „A hűvös napokra” a madáretető eleséggel 1499, a madáreleség füzér pedig 1199 forintba kerül. A különböző madármenük viszont ennél olcsóbbak: a madáreledel golyók 499, a madáreleség 699, a téli hizlaló madáreleség 799, míg a napraforgó eleség 999 forintba kerül.

Az, hogy a diszkontlánc már szeptember végén robbantotta az etetőket, sokaknak meglepő lehet. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tavaly például december elején indította le hivatalosan is az országos énekesmadár-etetési szezont. Az idei egyébként a 135. lesz majd a sorban, azonban az idő még túl meleg ehhez.

Óvatosan a madáretetéssel!

Maga a diszkont is egyébként a madarakról való gondoskodás szlogennel hirdeti az etetőket, elemózsiákat, viszont a gondoskodás okán történő etetés igazából egy tévhit, ami a mai napig él az emberek fejében. Azt ugyanis a madártani egyesület szakemberei is kiemelik, hogy

a madarakat a közvélekedéssel ellentétben nem azért etetjük, hogy életben maradjanak, erre emberi segítség nélkül képesek. A cél alapvetően a saját gyönyörködtetésünk, a mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelésével járó élmény.

Ergo, a télen Magyarországon maradó énekesmadarak egyáltalán nem szorulnak rá az emberek segítségére, úgyhogy aki csak ezért etetne, az ne tegye. Ezzel szemben van egy nagyon fontos dolog, amit az egyesület sem győz hangsúlyozni. Ez pedig az, hogy

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

a vízimadarakat semmilyen esetre se etesse senki!

Egyáltalán ne, soha. Az vízimadarak életmódja ugyanis alapvetően tér el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért számukra az etetés életveszélyes kockázatot jelent, mert kikapcsolja a téli túlélést szavatoló vonulási viselkedést, ami tömeges jégbe fagyásukat okozza.

Ezen felül növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését. A tömeges érintkezés ráadásul az emberre is veszélyes, ez különösen a madárinfluenza kapcsán jelent kockázatot. Az etetés folyamatos kenyér diétája például megbetegítheti a madarakat, ezek egyik formája, az "angyalszárny-betegség" teljes röpképtelenséget is okozhat a fiatal madaraknál – írja a madártani egyesület.

Címkék:
vásárlás, akció, akciók, akciós újság, akciós, akciós kiadvany,