Ezt bárki megirigyelné: sok százmilliós, titokzatos nyakék kerül kalapács alá

MTI2024. szeptember 24. 11:32

Egy XVIII. századi, ötszáz gyémántból álló, a kor tudásbeli technikáját messze meghaladó, titokzatos eredetű nyakéket árverez el a Sotheby’s. Az ázsiai magángyűjteményből származó ékszer november 11-én kerül kalapács alá Genfben. Az online licitálás október 25-én kezdődik az árverési ház honlapján.

A három sor gyémántból álló, a két oldalán gyémántokból kialakított bojtokban végződő nyakék - amelynek értékét 1,8 és 2,8 millió dollár (640-995,6 millió forint) közé becsülik - ötven év óta most kerül először a nagyközönség elé.

Ez egy csodálatos felfedezés, mert a XVIII. századi ékszereket általában darabjaikra szedték, hogy újra felhasználják a részeit. Valóban mesébe illő, hogy egy ilyen jelentőségű György korabeli darab érintetlenül megmaradt

- mondta az AFP francia hírügynökségnek Andres White Correal, a Sotheby’s ékszerrészlegének elnöke. Hozzátette, hogy az ékszer családról családra szállt. A XX. század első felében az Anglesey márkik gyűjteményének része volt. Az arisztokrata család tagjai két alkalommal viselték nyilvánosan az ékszert: VI. György 1937-es és II. Erzsébet 1953-as koronázásakor.

Ezen kívül azonban nem sokat tudni az ékszerről. Azt sem lehet tudni, hogy ki tervezte és kinek a megrendelésére készült. Az árverési ház szerint egy ilyen figyelemreméltó ékszer azonban csak királyi család számára készülhetett, feltehetően a francia forradalmat megelőző évtizedben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Feltételezések szerint az ékszer egyes gyémántjai a "királyné nyakékeként" elhíresült ékszerből származhatnak. A "királyné nyakékét" övező csalási ügy és botrány is hozzájárult a francia forradalom kitöréséhez és végső soron Mária Antónia francia királyné halálához. A Sotheby’s feltételezése szerint a gyémántok az indiai Golkondából származnak. A nyakéket szeptember 25-ig állítják ki Londonban, ezután Hongkongban, New Yorkban és Tajvanon lesz megtekinthető.

Címkék:
ékszer, árverezés, gyémánt,