Ez lenne az új pénzügyi trend? Egyből megveheted, fizetni elég később és kamat sincsen

Pénzcentrum2024. szeptember 18. 09:55

A fintech szektor egyik legizgalmasabb újdonsága az elmúlt években a "vásárolj most, fizess később" (Buy Now Pay Later, BNPL) koncepció volt. Ez a fizetési módszer különösen népszerű a fejlett nyugati országokban, ahol bizonyos generációk és termékkategóriák esetében már a vásárlások ötödét teszi ki- írja a Telex.

A kelet-közép-európai régió vállalati BNPL-piacán egy magyar cég, a PastPay emelkedett ki vezető szereplőként. A vállalat nemrég jelentős, 12 millió eurós (körülbelül 4,7 milliárd forint) finanszírozási kört zárt le. Bár a nyugati piacokon már elterjedt ez a szolgáltatás, és idővel az ottani cégek is megjelenhetnek régiónkban, a magyar vállalatnak még van lehetősége a további növekedésre.

A BNPL-szolgáltatásnak két fő ága van: az egyik a magánszemélyeket célozza meg (B2C), a másik pedig a vállalati szektorra fókuszál (B2B). A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a vásárló - legyen az magánszemély vagy cég - nem köteles azonnal kifizetni a teljes vételárat, hanem részletekben vagy későbbi időpontban rendezheti a számlát, általában többletköltség nélkül.

Réti Bálint, a PastPay társalapítója és operatív igazgatója elmondta: "Mi kizárólag céges vevőkkel foglalkozunk, de nem velük, hanem az értékesítőkkel kötünk szerződést. A vállalati ügyfelek akár 15-90 napos halasztott fizetési lehetőséget is kaphatnak, miközben az eladó azonnal hozzájut a számla ellenértékéhez. Ezt a finanszírozást biztosítja a PastPay."

A PastPay jelenleg hét országban - Magyarországon, Németországban, Lengyelországban, Csehországban, Olaszországban, Szlovákiában és Romániában - nyújt szolgáltatást, de akár 21 különböző országból érkező vevőt is tud kezelni. A cég sikerének kulcsa a gyors és hatékony kockázatértékelés, amelyet mesterséges intelligencia segítségével, valós időben végeznek.

Ács Zoltán, az MBH Fintechlab ügyvezetője szerint a BNPL-piac most indul be igazán. Az MBH-csoporthoz tartozó MBH Fintechlab volt a PénTech (a PastPay anyavállalata) első külső befektetője, és a bank hitelezőként is részt vesz az üzlet finanszírozásában.

A BNPL-szolgáltatások különösen népszerűek a fiatalabb generációk körében, akiknek még nincs kiterjedt hiteltörténetük. Magyarországon érdekes módon nem annyira a kor, hanem inkább a végzettség határozza meg, ki veszi igénybe ezeket a szolgáltatásokat. A magasabb iskolai végzettségűek általában tudatosabbak és kevésbé tartanak az adósságcsapdától.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A friss finanszírozási körben olyan neves befektetők vettek részt, mint az MBH Fintechlab, az Advance Global Capital, a Quantic Financial Solutions, a STRT Holding és a BNL Start Partners. Emellett olyan ismert magánbefektetők is csatlakoztak, mint az amerikai unikornisalapító Jared Schrieber és az európai fintech piac egyik legismertebb alakja, Mark Ransford.

Berényi Benjamin, a PastPay társalapítója és ügyvezetője elmondta: "A frissen beáramló tőkét részben a termékportfólió bővítésére és új piacok meghódítására fogjuk használni, illetve a finanszírozásra. Bár a cég jelenleg még veszteséges a gyors növekedés miatt, 2025-től már nyereségessé szeretnénk válni."

A BNPL-piac jövője szempontjából kulcsfontosságú lesz a szabályozás alakulása. Az Európai Unióban várhatóan 2025-ben lép hatályba az új fogyasztói hiteldirektíva (CCD2), amely erősíti a fogyasztóvédelmet és csökkenti a bedőlt követelések okozta veszteségeket. Ez várhatóan számos jelenlegi BNPL-termék átalakítását vonja majd maga után.

Címkék:
vásárlás, bankkártya, hitelkártya, kamat, pénzügyek,