Kiderült az ezeréves hústitok: sokan eddig rosszul csinálták, valójában ilyen sokáig áll el az élelmiszer

Pénzcentrum2024. szeptember 14. 12:27

A héten több cikkben is foglalkoztunk a Nébih Maradék nélkül programjának megújult útmutatójával, amely alapján bemutattuk, hogy a minőségmegőrzési idő lejártát követően még meddig használhatók fel az olyan termékek, mint a tojás és a különböző tejtermékek. De mi a helyzet a hústermékekkel, mint például a kolbásszal vagy a szalámival? Az alábbiakban ezeket fogjuk áttekinteni.  

A héten a Pénzcentrum is megírta, hogy megújult a Nébih Maradék nélkül programjának Lejárt… Megehetem? útmutatója. A tájékoztató anyag célja, hogy arról adjon információt, az egyes termékek meddig fogyaszthatók még a rajtuk szereplő minőségmegőrzési idő lejárta után. Mert ugyanis a terméken szereplő dátum elmúlta nem jelenti azt, hogy az adott terméknek automatikusan a kukában kell landolnia.

Korábbi cikkeinkben a tojással és a különböző tejtermékekkel foglalkoztunk, de lássuk most, mi a helyzet a hústermékekkel?

A tájékoztató szerint az ajánlott felhasználási határidő a minőségmegőrzési idő lejártát követően…

  • A kolbász esetében 2 hónap. Ehhez még annyit fűz hozzá a füzet, hogy „Kizárólag a szárításos érleléssel készült termékek esetén, amennyiben az érzékszervi tulajdonságok megfelelők.” Magyarul, ha büdös, rossz íze van, akkor dobjuk ki – de ezt talán felesleges is mondani.
  • A szalámi esetében is 2 hónapot ír az anyag, hasonló kiegészítéssel – „Kizárólag a szárításos érleléssel készült termékek esetén, amennyiben az érzékszervi tulajdonságok megfelelők.”
  • A fagyasztott hal, baromfi esetében 3 hónap a Nébih ajánlása.
  • A sonka esetében 3 hónap, ám ebben az esetben is érvényes a fenti kiegészítés - „Kizárólag a szárításos érleléssel készült termékek esetén, amennyiben az érzékszervi tulajdonságok megfelelők.”
  • A szalonna esetében szintén 3 hónap a felhasználhatóság ideje, ám a fentiekhez hasonló kiegészítéssel – „Avasodásra hajlamos, kizárólag megfelelő érzékszervi tulajdonságok esetén használható fel.”
  • A fagyasztott emlős állatból készült termékek esetében 6 hónap a Nébih ajánlása.
  • Konzervek esetében 12 hónap. Itt fontos megjegyezni, hogy ez nem csak a hal- és húskonzervekre igaz, hanem a gyümölcs-, zöldségkonzervekre is, ahogyan a készételekre is.

Fontos még megjegyezni, hogy a Nébih tájékoztatója csak az alábbi esetekben alkalmazható:

  • Csak minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek esetén.
  • Bontatlan, sértetlen csomagolás esetén.
  • Gyártó ajánlásának megfelelő tárolás esetén.
  • Jellegének megfelelő termékek esetén: nézd meg, szagold meg, kóstold meg!
  • Ha nem csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt speciális élelmiszerről van szó!
 
Címkék:
nébih, hús, termékjelölés, húsfogyasztás, termék, minőség, termékek, maradék,