Kiderült az ezeréves tojástitok: sokan eddig rosszul csinálták, így áll el jó sokáig az élelmiszer

Pénzcentrum2024. szeptember 10. 19:03

A Nébih Maradék nélkül programjának frissített lejárati útmutatója új termékkategóriákkal, például tojással bővült. A táblázat szerint a tojás 2 hétig tárolható mosatlanul és hűtőben, de a lejárt tojást minden esetben ellenőrizni kell felhasználás előtt. A boltban vásárolt és a házi tojások eltarthatósága eltérő lehet, ezért a megfelelő tárolási és ellenőrzési módszerek kulcsfontosságúak a frissesség megőrzéséhez.

További termékkategóriákkal bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának méltán népszerű lejárati útmutatója. A gyűjtemény a lakosság, a kereskedelmi szektor és a karitatív szervezetek számára ad hasznos iránymutatást a minőségmegőrzési idejű termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról. A frissített dokumentum többek között a tojással, a margarinnal, a kolbásszal és a kávéitallal egészült ki/gazdagodott.

Részletesen utána jártunk, hogy mit érdemes tudni a vásárolt tojás eltarthatóságáról és arról, hogy hogyan érdemes tárolni a terméket, hogy meghosszabbítsuk a lejárati idejét. Több tényezőtől függ, például attól, hogy milyen friss volt a vásárláskor, és természetesen attól is, hogy a tojás házi vagy boltban vásárolt.

Meddig jó a tojás? 

A Nébih hivatalos táblázata szerint a tojás 2 hétig áll el, abban az esetben, ha mosatlanul, hűtőszekrényben tároljuk. Továbbá hangsúlyozzák, hogy 

a lejárt tojást egyesével feltörve, külön edényben ellenőrizni kell. Elváltozás esetén (megszokottól eltérő szag, szín, állag) ki kell dobni azokat. A lejárt tojásokat csakis alapos hőkezelést igénylő ételekhez szabad felhasználni

- áll a hivatalos iratban. Ehhez persze hozzátartozik több tényező is, amit érdemes figyelembe venni a megvásárolt fehérjeforrás esetén. Például a bolti tojások általában hosszabb ideig elállnak, mivel hűtött környezetben tárolják őket, és gyakran olyan eljárásokon mennek keresztül, amelyek segítenek meghosszabbítani a frissességüket. A bolti tojás a vásárlástól számítva általában 3-5 hétig eláll, ha megfelelően tároljuk, azaz hűtőben, 4-7°C között.

Ezzel szemben a frissen gyűjtött házi tojások eltarthatósága kissé eltérhet. Mivel nem mennek át ipari tisztításon, gyakran rendelkeznek egy természetes védőréteggel (kutikulával), ami segít megőrizni a frissességüket. Ha nem mossuk meg a tojást, szobahőmérsékleten akár 1-2 hétig is eltarthat, hűtőben tárolva pedig 3-4 hétig is friss marad.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogyan tároljuk a tojást?

A tojás tárolásának módja nagyban befolyásolja annak eltarthatóságát. Két igazán fontos kritérium van, ami a Nébih táblájából is egyértelműen kiderül. Egyrészt, hogy a tojásokat minden esetben érdemes hűtőben tárolni és nem szabad feleslegesen, jóval a fogyasztás előtt megmosni. 

Továbbá hasznos tanács, hogy a tojást mindig a hűtő legbelső részében tároljuk, ne az ajtóban, mert ott a hőmérséklet-ingadozás gyakoribb. A tojásokat dobozukkal együtt helyezzük be a hűtőbe, mivel ez is védi őket az esetleges fizikai tényezőktől. Ezen felül kevesen tudják, hogy a tojásokat hegyükkel lefelé érdemes tárolni, így a sárgája középen marad, és tovább friss marad.

Hogyan állapítható meg, hogy a tojás még jó-e?

Az eltarthatósági idő csak egy útmutató, ezért fontos, hogy használjuk az érzékszerveinket is a tojás frissességének ellenőrzéséhez, ehhez pedig pár egyszerű trükk például a

  • Vízteszt: töltsünk meg egy tálat hideg vízzel, és helyezzük bele a tojást. Ha a tojás lesüllyed és vízszintesen marad, friss. Ha ferdén áll vagy felmerül, akkor már nem friss, de még fogyasztható. Ha teljesen lebeg a víz tetején, az a tojás már nem biztonságos fogyasztásra.
  • Szemrevételezés: a tojáshéj repedése, szokatlan foltok vagy szagok szintén arra utalhatnak, hogy a tojás romlott.
  • Szagteszt: a szag az egyik legegyértelműbb jelzője annak, hogy a tojás romlott. Ha felütés után bármilyen kellemetlen szagot érzünk, inkább ne fogyasszuk el.

Van, hogy előfordul, hogy eleve figyelmen kívül hagyjuk a szavatossági időt, amikor vásárolunk, erre igyekezzünk figyelni, hogy ne maradjon el és mindig ellenőrizzük a csomagoláson feltüntetett szavatossági időt. Amikor hazavisszük, érdemes a víztesztet elvégezni a teljes csomagra. Arra is érdemes figyelni, hogy olyan helyen helyen vásároljuk tojást, ahol hűtve tárolják őket, mivel ez növeli az eltarthatóságukat.

Címkék:
vásárlás, nébih, tojás, szavatosság, lejárat,