Ezért a kutyáért őrülnek meg a magyarok 2024-ben: vagyonokért vásárolják

Biró Attila2024. szeptember 8. 06:54

Kevés hely van a világban, ahol lakosságarányosan annyi kutya lenne, mint Magyarországon. A hivatalos statisztikák szerint ráadásul évről-évre még nő is a számuk. Ez pedig mára gyakorlatilag azt jelenti, hogy a magyar családok felénél van legalább egy kutya. A legnagyobb kedvenc most a tacskó, a németjuhász, és a különböző bulldogok. De sokan keresik a labradorokat, az uszkárokat és a spicceket is. Az árak azonban az egekben vannak: neves tenyésztőtől 250 ezer forint alatt már alig lehet vásárolni, de egyáltalán nem ritkák a 600-800 ezres kölykök sem

"Magyarországon a hivatalosan elérhető statisztikák szerint elmondható, hogy az elmúlt években folyamatos növekedés tapasztalható a Magyarország területén tartott kutyák számában" – közölte a Pénzcentrum megkeresésére a Nébih. A hivatal azt is közölte lapunkkal, hogy az elmúlt évben mintegy egymillió kutyát oltottak be a szolgáltató állatorvosok veszettség ellen, amely a kutyák esetében évente kötelező védőoltás. Ebből azt tehát már tudjuk, hogy legalább 1 millió kutya van Magyarországon. Más adatokkal összevetve azonban ez csak a jéghegy csúcsának tűnik.

Temérdek olyan kutya lehet ugyanis, akik nem rendelkezni semmilyen azonosításra alkalmassal chippel. Így a mértékadó statisztikai mérések 2,1-2,5, de akár 2,8 milliós számra is teszik a Magyarországon található ebek számát. Ha azonban a 3 milliós számot nem is érjük el, a 2 millió körüli szám több statisztika szerint is bőven reálisnak tűnik. Már csak azért is, mert emlékezetes videójában 2020-ban (a kijárási tilalom kutyásokra vonatkozó engedményei kapcsán) maga Orbán Viktor is a városi kutyatartók kapcsán mintegy 1,5 millió kutyáról beszélt, holott a magyar társadalom nagy része nem is ezeken a helyeken él, viszont kutyájuk bizonyára itt is rengeteg embernek van.

Ekkora számokkal pedig lakosságarányosan a világ egyik legnagyobb kutyatartó nemzete a magyar. Egy tavaly publikált, az elmúlt évek adataiból dolgozó szakcikk szerint például Magyarországon 1000 főre 211 kutya jut, ami az adattal rendelkező 73 ország közül a 4. (!) legnagyobb szám. Minket kizárólag Románia (alig), Brazília és az Egyesült Államok előz. Sokat mondó tavalyi adat az is, hogy az Európai Unióban, ha a háztartásokat tekintjük, akkor

nálunk van a legtöbb kutyás család, a számok alapján ugyanis a magyar háztartások fele tartott otthon legalább egy kutyát.

Mindent egybevetve Magyarország tehát igazi kutya Kánaán. Igen ám, de az utóbbi években azért a kutyák ára is igencsak fentebb kúszott: 50 ezer forint környékén már csak menhelyi kutyát lehet „vásárolni”, azaz „adományként” a menhelynek örökbefogadási díjjal „megváltani”. Innen fölfelé pedig a határ a csillagos ég, szakmai információk szerint megbízható tenyésztőtől az árak 250 ezer forint környékén indulnak, de nem ritkák 600-800 ezer forintos vételárak sem idehaza. Sőt, ezeknél jelentősen magasabb árak is ismertek. Az óriási kutyarobbanás kapcsán azt fogjuk megnézni, melyek a magyarok kedvencei, ezek hozzávetőlegesen mennyibe kerülnek most, de megmutatjuk azt is, mennyi pénzzel kell kalkulálnia valakinek kutyás gazdiként az első évben.

A magyarok kedvenc kutyái 2024-ben

Mivel sem a szakmai szervezetek, sem a hivatalos szervek nem vezetnek adatbázist arról, hogy melyek Magyarország legnépszerűbb kutyafajtái, ezért mi most hazánk legnagyobb online piacterét, a Jófogást hívtuk segítségül. Az ő általuk közölt adatokból a legfrissebb, idén júliusi keresésekből az látszik, hogy a legtöbben a tacskóra, német juhászra, valamint a bulldogra kerestek rá. De a top 10-be befért még a foxterrier, a terrier, a juhászkutya, a staffordshire terrier, a labrador, a puli és a Border Colle is.

Loading...

Ehhez képest azért a leggyakrabban hirdetett kutyafajták némileg más képet mutatnak. Igaz, nem a lista élén, hiszen mindkét helyen magasan a tacskó az első, itt a bulldog a második, míg a yorkshire terrier a harmadik. De a top10-ben ott van még az uszkár, a csivava, a spicc, a spániel, a labrador, a Bichon és a Német juhászkutya is. A top10 legtöbbet hirdetett kutya közül kettőnek már 200 ezer forint fölött jár az átlagos eladási ára, 214 ezer forinttal az uszkárok vezetnek, akiket 201 429 forinttal a spiccel követnek. A dobogó harmadik fokán pedig 180 ezer forintos átlaggal a németjuhászok.

Mi volt a legdrágább kutya?

A piactértől megtudtuk, hogy az elmúlt évben a legdrágábban elkelt kutya a platformon egy pomerániai törpespicc volt, ami 600 ezer forintért talált gazdára. A portál szerint ez a fajta egyébként már-már a luxuskutya kategóriába sorolható, ami magyarázza a magas árat. Rajta kívül a drága kutyák listáján, a 300-350 ezer forintos kutyák között az elmúlt évben megtalálhatók voltak francia bulldogok és schipperkék, de a törpe uszkár is gyakran szerepel a legdrágább ebek között, jellemzően 250 ezer forint körüli áron.

Hiába azonban a néha igen magas árak, a vállalat azt mondta a Pénzcentrumnak, hogy a luxuskutyák alapvetően nincsenek jelen a Jófogáson; jellemzően ezeket az ebeket nem itt hirdetik és nem is nagyon keresik a Jófogás a felhasználói. Mégis azért ennek ellenére a friss hirdetések között a legdrágább hirdetés jelenleg 800 000 forintos, és toy red, fawn uszkár kölyköket takar. Míg a második legdrágább hirdetés 550 000 forintért árul pomerániai Törpe Spicceket.

A trendekkel kapcsolatban sikerült még megtudnunk azt is, hogy a keresések és hirdetések gyakorisága alapján látható, hogy jóval több az érdeklődő, mint a hirdetett kutya. A szezonalitás tekintetében a kereslet és a kínálat nagyjából együtt mozog, bár tavasszal jellemzően kevesebb a hirdetés, mint az év többi részében.

Az igazi luxus még csak itt kezdődik

Ahogy azt a Jófogás is írta, a kiemelkedően nagy értékű kutyák, és az azokat árusító kennelek leginkább nem az ő platformjukon hirdetnek, 1-2 kivételtől eltekintve persze. És ha bár náluk nem is, érdemes megjegyezni, hogy úgy általánosságban a világban mely kutyák számítanak a legdrágábbnak. Itt említhetjük például a Tibeti masztiffot, aminek egy vörös példánya a mai napig rekordtartó, a közel 300 millió forintos árával, de szép áruk van a Cavalier King Charles spánieleknek és a Samoyedeknek is. Akárcsak a Rottweielereknek is, aminek drágább darabjai bőven millió feletti forintba kerülnek. Ugyancsak kifejezetten drágának számítanak az Akiták, az Egyiptomi fáraókutyák, de adott esetben a buldogok, Francia buldogok is.

Ilyen drága kutyákat természetesen Magyarországon is árulnak, ám a kennelek többsége elég szűkszavúan nyilatkozik saját munkájáról, a kutyák áráról, nevelési költségéről. Az általunk megkeresett kennelek, illetve az őket valamilyen módon tömörítő szövetségi érdemi információkat nem osztott meg. Azonban egy hazai neves Hovawart kennel tulajdonosa elmondta, hogy náluk a kutyák jelenleg, 500-600 ezer forintos áron mennek, mindig van rájuk vevő, ráadásul sokan külföldről.

Ez a tenyésztő szerint egyébként nem az ő sajátosságuk, a drágább árfekvésű itthoni kutyákat előszeretettel keresik tőlünk nyugatabbra vagy északra lévő országok lakói. Mégpedig azért, mert ott aztán igazán drágák a kutyák, és a külföldieknek még ilyen árak mellett is bőven megéri eljönni Magyarországra egy neves kennelhez, akár autóval is és vásárolni, mint odahaza megvenni.

A mostani alomban volt egy kölyök, amiért Hollandiából kocsikáztak ide, és vették meg. Egy másik kölyköt pedig Finnországba adtunk el, velük online egyeztettünk, és úgy küldtük ki a kutyát

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mesélte a tenyésztő. Az igazi luxust tehát idehaza még kevesebben engedhetik meg maguknak, azonban a nyugati gazdiknak sok esetben még így is olcsóbbak az itthon drágább árfekvésű ebek, mintha odahaza vásárolnak, ezért együttesen a tenyésztő elmondása szerint általában stabil a kereslet és a kínálat.

Költségek a kutya 1 éves életkora betöltéséig

A kutyatartás kezdetei illető költségek kapcsán segítséget kértünk az Állatorvostudományi Egyetemtől is, ahonnan az intézetigazgató Dr. habil. Süth Miklóson túl, a Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék tanszékvezetője Dr. Tenk Miklós és a Laborállat-tudományi és Állatvédelmi Tanszék tanszékvezetője Dr. Fodor Kinga is segített a kérdéseink megválaszolásában. A szakértőktől megtudtuk, hogy egy kutya tartási költsége nagyban függ a fajtájától, a testnagyságától és a tartási módjától, így egy 25 kg-os testsúlyú kutyára vonatkoztatva, a minimális szükségleteket figyelembe véve az alábbi költségekkel kalkulálhatunk 1 éves életkora betöltéséig:

  • Az első komolyabb tétel maga a kiskutya ára. A tenyésztőtől (és nem szaporítótól!) megvásárolt kölyökkutya származása ellenőrzött, genetikailag öröklődő-, valamint fajtadiszpozíciós betegségektől igazoltan mentes, továbbá írásbeli szerződéssel adják el. Az ilyen kölykök ára nagyban függ a fajtától, nagyjából 250 ezer forinttól indul, de nem ritka a 600 - 800 ezer forintos vételár sem, de ennél jelentősen magasabb árak is ismertek. A szaporítóktól megvásárolt fajtatiszta kutyák ára ennek többnyire töredéke, míg menhelyről, vagy gyepmesteri telepről befogadott eb után „adományként” átlagosan 40-60 ezer forintos „örökbefogadási díjjal” kalkulálhatunk.
  • Ideális esetben a kölyök 8 hetes kora után kerül az új „családjához”. Ebben az életkorában már csak szilárd táplálékot fogyaszt. Ideális esetben a fajtájának megfelelő, jó minőségű, teljesértékű táppal javasolt etetni, aminek a költsége a kutya fajtájának, és majdani kifejlettkori testnagyságának függvénye, egy 25 kg-os felnőttkori testsúlyú eb esetében átlagosan napi 500-600 Ft-os etetési költséggel lehet kalkulálni.

További költségek a kutya 1 éves életkoráig:

  • Kötelező veszettség elleni védőoltások (2 db) és kötelező egyedi jelölés (mikrochip)
  • Ajánlott védőoltások (minimum 4 db)
  • Külső és belső paraziták elleni készítmények (minimum 4 alkalom)
  •  Ivartalanítás (amennyiben nem kívánják szaporítani, tenyészteni, a nemi jelleg dominanciáját megőrizni)
  • A tartáshoz szükséges felszerelések (tartási módtól függően – kutyaház, fekvőhely, etető- és itatótál, nyakörv, póráz stb.)

Mindezeken túl egy felelős állattartói döntés előtt tervezni kell esetleges állatorvosi kezelési költségekkel, hiszen az állat, a leggondosabb tartás mellett is megbetegedhet, vagy szorulhat ellátásra (hasmenés, kisebb fertőzések, kisebb sérülések, toklász okozta problémák, kullancsok okozta betegségek stb.). Ezeknek a kezeléseknek az ára pedig nem éppen olcsó mulatság.

Mi a helyzet a menhelyeken?

A menhelyek helyzetéről a Nébihnél érdeklődtünk, és bár ők azt mondták, hogy nincs naprakész rálátásuk a menhelyekre, azonban az ebrendészeti telepekre beérkező és onnan kiadott kutyák számáról évente adatot gyűjtenek a vármegyei kormányhivatalok illetékes főosztályaitól.

Ezek alapján kijelenthető, hogy szinte minden évben csökkenést mutat a telepekre beérkező ebek száma. Ez 2023. évben valamivel kevesebb, mint 18 ezer, melyek jelentős része a befogást és a megfigyelési idő kedvező leteltét követően gazdájához, új gazdához vagy állatmenhelyre került

- válaszolták lapunknak.

Kutyatenyésztő vagy szaporító? Nem mindegy!

Az Állatorvostudományi Egyetem szakértői felhívták a figyelmet, hogy a szaporítóktól megvásárolt fajtatiszta kutyák ára általában nem éri el a 250 ezer forintos, ma gyakorlatilag belépő szintnek számító, minőségi kennelek árait, ugyanakkor

ezek az állatok olyan betegségekkel lehetnek terheltek, amelyek a későbbiekben folyamatos állatorvosi ellátást, speciális étrendet igényelhetnek, ami akár már az első életév betöltése előtt is milliós költséget jelenthetnek az új gazdának

- hívták fel a figyelmet. A szaporítókkal kapcsolatban megkérdeztük a Jófogást is, akik azt válaszolták, hogy 2020 óta aktívan harcolnak a szaporítók ellen, így az oldalon csak hivatalos kennelből származó állatokat lehet eladásra hirdetni.

Magánszemélyek kizárólag örökbefogadás céljából, ár nélkül hirdethetnek állatokat a platformon. A tenyésztőknek igazolniuk kell, hogy regisztrált kennelként működnek, és az oldalon csak olyan állatot lehet fajtatisztának nevezni, amelynek törzskönyve vagy származási lapja van, amit a hirdetésben fel kell tüntetni. 8 hetesnél fiatalabb állat hirdetése tilos, és csak mikrochippel ellátott állat adható át, amelynek egészségügyi könyvét, oltásait a hirdetésben fel kell tüntetni.

Címkék:
vásárlás, luxus, kutya, kutyatartás,