Döbbenetes dolog derült ki a bolti lopásokról: ők állnak valójában a tolvajok mögött

Pénzcentrum2024. szeptember 3. 14:44

Az Egyesült Királyságban egyre nagyobb problémát jelent a szervezett bolti lopás, amely a kiskereskedelmi szektor szerint már-már iparági méreteket ölt. A kiskereskedelmi csoportok arról számolnak be, hogy az üzletek gyakran szembesülnek profi tolvajok által elkövetett, nagy mennyiségű és szemtelen lopásokkal - írja a The Guardian.

Az Association of Convenience Stores (ACS) vezérigazgatója, James Lowman elmondása szerint a tipikusan húsokat, sajtokat és alkoholos italokat célzó, nagy mennyiségű lopások jelentős részét ugyanazok a profi tolvajok követik el, akik szenvedélybetegségüket igyekeznek ezáltal kielégíteni. Hozzátette, hogy a tolvajok gyakran megrendelésre lopnak, és az árut más üzleteknek adják tovább.

A Brit Független Kiskereskedők Szövetségének (Bira) vezetője, Andrew Goodacre is arról beszélt, hogy bűnbandák is részt vesznek a bolti lopások szervezésében. Az elmúlt évben megnőtt azon esetek száma, amikor más üzletek vásárolták meg az ellopott árukat.

Az ACS adatai szerint a szervezet tagjai az elmúlt évben 5,6 millió bolti lopást jelentettek, és a tolvajok fele visszaeső volt. A kisboltok 339 millió fontot (~158,5 milliárd forintot) költöttek bűnmegelőzésre.

Egy korábbi bolti tolvaj a BBC-nek elmondta, hogy naponta akár 300 font (~140 ezer forint) értékű árut is ellopott, amit aztán továbbadott kábítószerfüggősége finanszírozására. A British Retail Consortium szerint a lopott áruk gyakran éttermekben, piaci standokon és online piactereken kötnek ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértők szerint a probléma egyik oka, hogy a rendőrség nem kezeli elég komolyan ezeket a bűncselekményeket. A Retailers Against Crime képviselője, Stephanie Karte rámutatott, hogy a lopások gyakran súlyosabb bűncselekményeket finanszíroznak, mint például a kábítószer-kereskedelmet.

Címkék:
bolt, lopás, kiskereskedelem, egyesült királyság, nagy-britannia, üzletek,