Elképesztő, ami kiderült sokak kedvenc Lego készleteiről: megszólalt a gyártó, rengeteg pénzről van szó

Pénzcentrum2024. szeptember 2. 10:44

A Lego az elmúlt időszakban kiemelkedő eredményeket ért el, annak ellenére, hogy a globális játékpiacon csökkentek az eladások. A vállalat továbbra is elkötelezett a fenntarthatóság mellett, és célja, hogy 2032-re minden termékét megújuló és újrahasznosított anyagokból állítsa elő. A Lego jelenleg is jelentős beruházásokat hajt végre, hogy csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét.

A Lego bejelentette, hogy jó úton halad afelé, hogy a jellegzetes kockáinak gyártásához használt fosszilis tüzelőanyagokat drágább, megújuló és újrahasznosított műanyaggal váltsa fel, miközben az eladások és a nyereség jelentősen megugrottak.

A dán vállalat jelentése szerint az év első felében a nyereség 26%-kal, 8,1 milliárd dán koronára (1,2 milliárd dollárra) nőtt. A fogyasztói értékesítés 14%-kal emelkedett, jelentősen felülmúlva a szélesebb játékpiac teljesítményét.

A CNN-nek adott interjúban Neils Christiansen vezérigazgató a márka „világszerte minden fogyasztóval való erősségére” hivatkozott. „Termékportfóliónk rendkívül jól rezonál minden korosztály és érdeklődési kör számára” – tette hozzá.

A Lego kiemelkedő eredményei annak ellenére jöttek, hogy világszerte csökkentek a játékeladások, mivel a fogyasztók visszafogták a nem létfontosságú kiadásokat. A Hasbro tavaly év végén bejelentette, hogy az eladások visszaesése miatt 20%-os létszámcsökkentést tervez.

Környezetbarátabb műanyag

A Lego, amely évente több milliárd műanyag kockát értékesít, több mint 600 különböző anyagot tesztelt, hogy kifejlesszen egy új anyagot, amely teljesen helyettesítené az olaj alapú kockát 2030-ra, de eddig korlátozott sikerrel.

Most a Lego arra törekszik, hogy fokozatosan csökkentse a kockák olajtartalmát, és akár 70%-kal többet fizetjen a tanúsított megújuló gyantáért, a kockák gyártásához használt nyers műanyagért, annak érdekében, hogy ösztönözze a gyártókat a termelés növelésére. „Ez jelentős költségnövekedést jelent egy Lego kocka előállítása során” – mondta Christiansen.

Elmondása szerint a vállalat jó úton halad afelé, hogy biztosítsa, hogy 2026-ban a szükséges gyanta több mint fele megfeleljen a tömegmérleg módszer szerinti tanúsításnak, amely a fenntartható anyagok ellátási láncon keresztüli nyomon követésének ellenőrizhető módja, szemben a 2024 első felében elért 30%-kal.

A Lego célja, hogy 2032-re minden termékét megújuló és újrahasznosított anyagokból állítsa elő. A vállalat egyelőre magára vállalja a többletköltségeket abban a reményben, hogy beruházásai ösztönözni fogják az ezekkel az anyagokkal foglalkozó vállalatokat a termelési mennyiség növelésére.

„Egy fenntarthatóságra elkötelezett családi tulajdonos mellett privilégium, hogy többet fizethetünk a nyersanyagokért anélkül, hogy a vásárlókat is többletköltséggel terhelnénk” – mondta Christiansen. „Nem látjuk, hogy a fogyasztók igazán készek lennének vállalni a költségeket” – mondta a CNN-nek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lépés egy olcsó szűz műanyag többlet közepette történik, amelyet a nagy olajtársaságoknak a petrolkémiai iparba való beruházásai táplálnak. A műanyagok várhatóan az olaj új keresletének motorjai lesznek a következő évtizedekben.

A Lego beszállítói biológiai hulladékot, például használt étolajat vagy az élelmiszeripari hulladék zsírját, valamint újrahasznosított anyagokat használnak fel a szűz fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére a műanyaggyártásban.

Az újrahasznosított vagy megújuló műanyag piaca még gyerekcipőben jár, részben azért, mert a rendelkezésre álló alapanyagok többségét támogatott biodízel gyártására használják, amelyet közlekedési üzemanyagokhoz kevernek.

A világ legnagyobb megújuló alapanyagokat gyártó vállalata, a Neste szerint a fosszilis alapú műanyag ára körülbelül fele vagy harmada a fenntartható opciókénak.

„Több aktivitást és hajlandóságot érzékelünk a befektetésekre most, mint egy évvel ezelőtt” – mondta Christiansen. Nem volt hajlandó megnevezni a beszállítókat, illetve részleteket közölni az árakról vagy a mennyiségekről.

A versenytárs játékgyártó Hasbro egyes játékokban növényi alapú vagy újrahasznosított anyagokat kezdett használni, de anélkül, hogy szigorú célokat tűzött volna ki a műanyaghasználatra vonatkozóan. A Mattel (MAT) azt tervezi, hogy 2030-ig minden termékben csak újrahasznosított, újrahasznosítható vagy biológiai alapú műanyagokat használ.

A PlasticsEurope nevű lobbicsoport szerint az összes műanyag körülbelül 90%-a szűz fosszilis tüzelőanyagokból készül.

Címkék:
vásárlás, játék, vállalat, lego, műanyag, eladások,