Igazi csúcstermékeket akciózott le az Aldi, Auchan, Tesco: fillérekért adják, indul a roham

Pénzcentrum2024. augusztus 29. 18:45

A nyár utolsó hétvégéjén sem csillapodik a kánikula, így mi sem lehetne jobb választás a hőség enyhítésére, mint egy pohár hideg fröccs? A diszkontok is felkészültek a forróságra, hiszen a legfrissebb akciós újságokban számos kiváló magyar bort találsz kedvezményes áron.

Nagyon úgy tűnik, a nyár utolsó hétvégéjére sem csillapodik a kánikula, mivel is lehetne jobban csillapítani a hetek óta tartó hőhullámot, mint egy pohár hideg fröccsel? Persze csak mértékkel, fontos, hogy a megfelelő mértékben hidratáljunk, igyunk hozzá sok vizet!

Úgy tűnik a diszkontok is készülnek a nagy melegre, és rengeteg finom magyar nyári bort áraztak le nekünk a friss akciós újságok tanúsága szerint. Az Aldiban az Ostoros Zenit száraz fehérbor 999 forintba kerül, a Gere Schubert Chardonnay 1799 forint, a badacsonyi Laposa Vitorlás Olaszrizling 2499 forint. Aki inkább a rosé fröccsöt szereti, az a Légli szárazát tudja megvásárolni akciós áron, 2099 forintos áron, vagy az Ostoros Csipke rozéját 1199 forintért.

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Haldoklik az ágazat?

A magyar borászatok helyzetével mi is foglalkoztunk: nincsenek könnyű helyzetben, hiszen  borértékesítést évek óta jellemző fogyasztáscsökkenés, a növekvő adminisztrációs terhek és az egyre magasabb költségek mellett az áremeléseket nem tudja érvényesíteni évek óta. Május 31. volt az üzleti beszámolók leadásának határideje, utána egyből megnéztük a hat legnagyobb magyar borrégió legfontosabb pincészetei miképp teljesítettek. Kevés borászatnak sikerült jobban a 2023-as éve, mint az azt megelőző. Az Ostoros Családi Pincészet 2022-ben 664 millió pluszban zárt, tavaly az eredményük 508 millió forint lett, holott árbevételük nőtt. Viszont a külföldi értékesítés aránya csökkent 523 millió forintról 344 millió forintra.

A Lidl üzleteiben a Teleki Villányi cabernet savignon 1199 forint helyett a héten  899 forintba kerül, a félszáraz Egri Rozé 899 forint helyett 649 forintba. (Újságíróknak, művészeknek jó.) Hozzá buborékos Szentkirályi ásványvizet 219 forint helyett most 159 forintért tudunk venni, ha elbírunk egyszerre 6 palackkal. Erre persze rájön még az 50 forintos betétdíj.

Két hónapja váltjuk vissza a palackokat

Lassan 2 hónap telt el a betétdíjas visszaváltás indulás óta, Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint be fog állni a rendszer, mert azért vannak még fennakadások. Mostanra már naponta 6 millió palackot, üveget és dobozt váltottak vissza a vásárlók.  A visszaváltások csaknem 90 százalékában a boltban levásárolható utalvány formájában kérik vissza a pénzt a vásárlók, ez eddig több mint 6 milliárd forintot jelent. A visszaváltók mintegy 13 százaléka bankszámlára utaltatja a pénz, jótékonyságra pedig körülbelül 0,4 százalékuk ajánlja fel. Jelenleg mintegy 3200 ponton lehet automatákban visszaváltani, és mintegy 1000 kézi visszaváltó hely van. A szám tovább nő, a bővítés folyamatos, több száz új automata telepítése várható - közölte a MOHU.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

De kanyarodjunk vissza a magyar borokhoz, hiszen az 50 forintos betétdíj azokra is vonatkozik. A Metro üzleteiben érdemes nagyobb tételben gondolkodni, hiszen minél többet veszünk, annál olcsóbb egy palack. a Bodri rozé például 1699 forintba kerül, ám ha 6-t vásárolunk, már csak 1444 forint, ha 12-t, 1299 forint egy üveg. A Hilltop borok 1699 forintba kerülnek, hatosával 1444, tizenkettesével 1019 forint. Az Auchanban ezen az akciós héten a Götz Tokaji Szamorodni és a késői szüretelésű cuvée 4819 forint helyett 3299 forintba kerül. Pro tipp: ezt ne fröccsöljük!  A Lisicza Borház borai 1499 forintért kaphatóak, az 5 literes bag-in-boxok és borzsákok 20 százalékkal kerülnek most kevesebbe.

Hol a helye a magyar bornak?

Magyarországon jelenleg több mint 22 ezer hektár szőlőültetvény található, amelyeken több mint 1600 regisztrált borászat működik, de sajnos a magyar bor ár/érték arányban nincs versenyképes helyzetben az európai piacon. Nagyon kicsi az ország bortermelése a nagy bortermelő országokhoz képest, a technológia pedig nagyon sokba kerül. De ettől függetlenül tényleg kiváló magyar boraink vannak – mondta el a Pénzcentrumnak Lisztes Ivett, az N28 sommelier-je.

Ettől függetlenül, ha tehetjük, válasszunk magyar borokat. A Tescóban a BB Hosszú7vége Olaszrizling 849 forintba kerül Clubcarddal, anélkül 1099 forint. A Nyakas Irsai Olivér 1589 forint, a Tornai Juhfark 1499 forint, a Koch Prémium Hajós-Bajai Irsai Olivér 1399 forint.

Címkék:
vásárlás, bor, aldi, forint, lidl, diszkont, auchan, magyar, millió, akciós,