Sokkoló lehúzás a boltok önkiszolgáló kasszáinál: résen kell lenni, mert ezt könnyű benézni

Pénzcentrum2024. augusztus 21. 14:01

A texasi Spring városában egy vásárló beszomóla alapján új típusú csalásra derült fény a Walmart önkiszolgáló pénztárainál. A Classic Rock 96.1 rádiónak nyilatkozó névtelen személy elmondta, hogy barátjával együtt vették észre a gyanús tételeket a blokkon - jelentette a forthepeople.com.  

A vásárlók egy véletlenszerű 20 dolláros (~7 ezer forintos) "terhelést", valamint egy 4,94 dolláros (~1 750 forintos) "Visa" tételt találtak a számlájukon, amelyeket nem ők vásároltak. Az ügyfélszolgálaton kiderült, hogy egy új átverés áldozatai lettek.

A csalás lényege, hogy valaki elkezd egy prepaid (előre fizetett) Visa-kártyát vásárolni az önkiszolgáló pénztárnál, majd a tranzakció befejezése nélkül távozik. Ezután a közelben maradva várja, hogy egy gyanútlan vásárló használja ugyanazt a pénztárgépet, remélve, hogy az nem veszi észre a már hozzáadott, kifizetetlen tételt.

A szakértők azt javasolják, hogy a vásárlók legyenek körültekintőek az önkiszolgáló pénztáraknál. Érdemes ellenőrizni a környezetet gyanús személyek vagy tárgyak után kutatva. Fontos a képernyőn megjelenő tételek azonnali ellenőrzése, valamint a blokk alapos átvizsgálása távozás előtt.

Ha valami gyanúsat talál a nyugtán, vagy ha arra gyanakszik, hogy csalás áldozata lehet, azonnal hívja át a személyzet egyik tagját segítségért

- tanácsolják a szakértők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Amennyiben valaki áldozatul esik a csalásnak, javasolt azonnal felvenni a kapcsolatot az üzlettel, a helyi hatóságokkal és a bankkal. Jogi segítség igénybevétele is ajánlott a helyzet tisztázása érdekében.

Címlapkép: MTI/EPA/Larry W. Smith

Te mit gondolsz az önkiszolgáló kasszákról?

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatása arra keresi a választ, hogy Olvasóink hogyan és miként használják az önkiszolgáló kasszákat, milyen véleményük van az önkiszolgáló kasszákról, milyen előnyeit és hátrányait látják használatuknak. Fontos kiemelni, hogy a válaszadás önkéntes és név nélküli, semmilyen visszakeresési lehetőséget nem tartalmaz, mentes mindenféle gazdasági és politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrum felületén fogunk beszámolni. Kérdőívünk - jelen oldalt is beleértve - összesen 3 oldalból áll. Válaszait az utolsó oldalon a "Küldés" gombra kattintva rögzítheti. Kérünk, hogy töltsd ki a kérdőívet!

Címkék:
vásárlás, csalás, visa, vásárló, vásárlók, önkiszolgáló, csalások, walmart, walmart áruház,