Figyelem! Veszélyes tisztítószerek kaphatóak a magyar boltokban: az életedbe kerülhet, ha kevered

Pénzcentrum2024. augusztus 14. 13:04

Az interneten terjedő trend, hogy különböző tisztítószereket kevernek össze a tökéletes eredmény érdekében. Azonban ez nemcsak felesleges, hanem veszélyes is lehet. A keverékek mérgező gázokat is felszabadíthatnak, ami különösen aggasztó. De nem lehet elmenni amellett a tény mellett sem, hogy teljesen felesleges és nem költséghatékony. Egy liter Domestos ára már megközelítőleg 1 200 Ft körül mozog, a boltok saját márkás tisztítószerei 450-600 Ft között kaphatók, ezekkel szemben az ecet például 300- 450 forint között már kapható. A környezetre gyakorolt hatás sem elhanyagolható, hiszen a túlzott vegyszerhasználat jelentős szennyezést okoz. Ezért nemcsak költséghatékonyabb, hanem biztonságosabb is kevesebb, de megfelelő tisztítószert használni.

A tisztítószerek mindennapi életünk elengedhetetlen részei, hiszen azok segítenek otthonunk tisztán tartásában és a baktériumok, vírusok és egyéb kórokozók, szennyeződések elpusztításában. Azonban az interneten terjedő "trend" nem mutat jó és megfelelő példát a takarítani vágyóknak. Rengeteg videóban találkozni a jelenséggel, hogy WC-be, kádba különböző fajtájú és állagú tisztítószereket halmoznak fel, majd a végén mutatják a makulátlan eredményt. Azonban felmerül a kérdés, hogy valóban szükség van ennyi különböző kémiai vegyszer használatára, vagy elég lenne csupán egy is. 

Dr. Pető Botond gyógyszerész a közösségi média felületén osztott meg egy hasonló videót, melyben elmondja azt is, hogy teljesen felesleges ennyi szert használni. Sőt kimondottan kiemeli, hogy káros és nem célravezető. Konkrétan úgy fogalmaz a rövid videóban, hogy a számolatlan tisztítószer szimultán használata

veszélyes és szigorúan tilos. 

- hangsúlyozza. Majd részletesen kifejti, hogy ennek az oka elsősorban az, hogy bizonyos keverékek mérgező gázokat is felszabadíthatnak, amelyek egészségkárosítóak lehetnek, főleg ha abból indulunk ki, hogy a fürdőszobák nem a lakótér legnagyobb helyiségei, így a gázok aggasztóan tömény mennyiségben maradnak meg egy helyen. Erre jó példa a klóralapú fertőtlenítőszerek és a savas tisztítószerek (például ecet vagy citromsav) keverése mérgező klórgázt eredményezhet, ami légzőszervi problémákat okozhat.

Sokan úgy gondolják, hogy ha több tisztítószert használnak, azzal hatékonyabban távolítják el a szennyeződéseket. Azonban érdemes észben tartani, hogy különböző tisztítószerek keverése esetén a kémiai reakciók miatt egyes hatóanyagok kiolthatják egymás hatását. Például a lúgos és savas tisztítószerek keverése semlegesítheti a tisztítószerek hatékonyságát, így végül nemcsak, hogy nem lesz tisztább a felület, de feleslegesen használtunk el drága szereket is. 

Felesleges pénzkidobás?

A különböző tisztítószerek felesleges használata nemcsak veszélyes, hanem költséges is. A sokféle tisztítószer beszerzése és alkalmazása gyorsan megnöveli a háztartási költségeket, miközben egyetlen hatékony szer, ha megfelelően használjuk, elegendő lehet a tisztaság fenntartásához. Az egyszerűség elve alapján érdemes egy olyan tisztítószert választani, amely multifunkcionális, és több felületen is hatékony. Például egy univerzális tisztítószer, amely egyaránt alkalmas a konyhai és fürdőszobai felületek tisztítására, jelentősen csökkentheti a tisztítószerek számát és ezáltal a kiadásokat is, de sokan használnak ecetet takarítás céljából, ami szintén egy jóval költséghatékonyabb megoldás.

A következő ábrán látható a KSH által közölt fogyasztói árak változása 2020 januárjától egészen 2024 júliusáig a folyékony tisztítószerek esetén. Itt is jól látható, hogy jelentős dráguláson mentek át ezek a szerek, míg 2022 márciusában csupán 724 forintra írták az átlagos árat, ez 2023 januárjára 1 000 forint fölé ment. Tehát mindösszesen 9 hónap alatt közel 300 forinttal lettek átlagosan drágábbak ezek a termékek. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Loading...

Éves mértékben is megnéztük az adatokat, itt is jól kivehető, hogy a jelentős drágulás 2022-ről 2023-ra történt meg. Összesítve pedig elmondható, hogy több mint 53%-os dráguláson mentek keresztül a vizsgált 4 évben ezek a szerek. Így valóban nem olcsó mulatság ezek vásárlásra. 

Loading...

A fellelhető akciós újságokban és weboldalakon annak is utánajártunk, hogy konkrét márkák mennyibe kerülnek, valamint külön feltüntettük azt is, hogy egyes boltok saját márkás termékei mennyibe kerülnek. Ezek alapján megállapítható, hogy a legolcsóbbak minden esetben a boltok saját márkás tisztítószerei, ezután a Flóraszept, majd a Domestos, végül pedig a Sanitol. Ez csak néhány nagyobb márka, természetesen ennél jóval többel találkozhatunk a boltokban. Valamint azt is fontos kiemelni, hogy ezek az árak tájékoztató jellegűek, és idővel változhatnak, valamint kedvezmények elképzelhetőek. 

Loading...

Tehát elmondható, hogy már a boltban egy olcsóbb választás nagyobb anyagi tehertől szabadíthatja meg a háztartásokat, de ha valaki feltétlen ragaszkodik a jól ismert márkákhoz (pl.: Domestos) akkor az észszerű, mértékletes használat is jóval meg tudja hosszabbítani egy adott tubus meglétét. Ha pedig valaki nyitottabb az alternatívabbnak tekinthető tisztítószerekre, az ecet is kiváló és egyértelműen a legjobban megérő választás. Ugyanis a legtöbb boltban 300 és 450 forint körül mozog egy literje. 

Környezetvédelmi szempontok

A túlzott tisztítószer-használat nemcsak a pénztárcánkra, hanem a környezetre is súlyos terhet ró. A tisztítószerek gyártása, csomagolása, valamint azok lebomlása során jelentős mennyiségű vegyi anyag kerül a környezetbe. Ezek a vegyszerek a csatornarendszeren keresztül eljutnak a természetes vizekbe, ahol szennyezhetik a vízkészletet és károsíthatják az élővilágot.

A kevesebb tisztítószer használata és a környezetbarát alternatívák előnyben részesítése (például ecet, szódabikarbóna) hozzájárulhat a környezeti terhelés csökkentéséhez. Emellett, ha kevesebb tisztítószert használunk, csökkentjük a vegyszermaradványok mennyiségét is otthonunkban, ami egészségünk szempontjából is előnyös.

Címkék:
vásárlás, árak, saját márka, termék, tisztítószer, nagytakarítás,