Sokkoló lenyúlás a boltok önkiszolgáló kasszáinál: nem vették észre a csalást, sok pénz lehetett oda

Pénzcentrum2024. augusztus 9. 15:04

A rendőrség sürgős figyelmeztetést adott ki az önkiszolgáló pénztárakra, miután egy csalók által elkövetett átverés 18 napig észrevétlen maradt. A Connecticut állambeli Cromwell több áruházának önkiszolgáló folyosóján is elhelyeztek egy kártyaleolvasó készüléket, amelyet pinpadnak álcáztak - írja a DailyMail.

Egy új, rendkívül aggasztó csalási forma terjed a bevásárlóközpontok robotkasszáinál. Az ATM-eknél évtizedek óta alkalmazott, jól bevált trükk új változata jelent meg. A kártyafosztók (skimmerek), amelyeket a csalók gyakran elrejtenek a készpénz- és kártyás automatákon, ellopják a hitel- és betéti kártyák adatait, például a kártyaszámokat és a PIN-kódokat. Ezekkel az információkkal hamis kártyákat készíthetnek, vagy a tulajdonos engedélye nélkül felhasználhatják az információkat online vásárlásokhoz.

Július 17-én érkezett panasz a Walmarttól a rendőrséghez, miután a személyzet felfedezett egy kártyafeltörőt az egyik pénztárgépen. A biztonsági felvételek átnézése után kiderült, hogy a bűnözők június 29-én helyezték el a lehúzógépet - mintegy 18 nappal korábban. A skimmer olyan eszköz, amelyet titokban helyeznek el bankautomatákban vagy kártyagépekben. Ezek összegyűjtik a kártyaszámokat és PIN-kódokat anélkül, hogy azt a felhasználók észrevennék.

Ezzel az információval csalók hamis vásárlásokat hajthatnak végre vagy hamisított kártyákat készíthetnek.

A cromwelli rendőrség képeket is közzétett a két gyanúsítottról, akiket még mindig keresnek. Dr. Vahid Behzadan, a New Haven-i Egyetem informatika adjunktusa szerint

az egyik legjobb módja az ilyen csalások elleni védekezésnek az érintésmentes kártyák vagy az Apple Pay használata

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- tette hozzá Dr. Vahid Behzadan, aki javasolja továbbá:

  • Próbáljuk meg észlelni az anomáliákat érintéssel.
  • Gyakran ellenőrizzük hitelkártyás fizetéseinket szokatlan tranzakciók után kutatva.
  • Állítsunk be értesítéseket okostelefonunkon minden tranzakcióról.

Ha ezekre figyelünk nagyobb eséllyel kerülhetjük el a csalásokat, de természetesen teljes biztonságban így sem lehetünk. Idén is felmérést készítünk, hogy ki mit gondol az önkiszolgáló robotkasszákról, ezt bárki kitöltheti teljesen anonim módon. 

Te mit gondolsz az önkiszolgáló kasszákról?

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatása arra keresi a választ, hogy Olvasóink hogyan és miként használják az önkiszolgáló kasszákat, milyen véleményük van az önkiszolgáló kasszákról, milyen előnyeit és hátrányait látják használatuknak. Fontos kiemelni, hogy a válaszadás önkéntes és név nélküli, semmilyen visszakeresési lehetőséget nem tartalmaz, mentes mindenféle gazdasági és politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrum felületén fogunk beszámolni. Kérdőívünk - jelen oldalt is beleértve - összesen 3 oldalból áll. Válaszait az utolsó oldalon a "Küldés" gombra kattintva rögzítheti. Kérünk, hogy töltsd ki a kérdőívet!

Címkék:
vásárlás, kassza, robotkassza, önkiszolgáló,