Mi folyik a Szigeten? Kiderült az igazság a fesztivál ételeiről, ezt sokan nem teszik zsebre

Pénzcentrum2024. augusztus 8. 14:28

Sokan úgy gondolják, hogy a Sziget Fesztiválon jelentősen magasabb árakkal találkozunk, mint egy sima étteremben a városban sétálva. Vannak olyan vendéglátóhelyek, amelyek mindkét frontok jelen vannak, és látszólag tanusítják is ezt, ugyanakkor az arányok lényegesek ebben a kérdésben: míg tavalyhoz képest nem drágult jelentősen a Sziget, sőt, idén már olyan eladó is van, aki a Szigeten kívüli árral megegyező magyar forintért árulja a portékáját, addig bizonyos ételfutár cégek olyan magas összeget számítanak fel a felületükön, hogy sokan bármelyik nap úgy érezhetik, mintha egyenesen a Sziget Fesztiválról rendeltek volna. Ráadásul erre a szállítási díj még hozzáadódik. Cikkünkben a három szegmens árait hasonlítottuk össze.

Augusztus 7-12 között rendezik meg 2024-ben a Sziget Fesztivált. Korábban már megírtuk, hogyan lehet az élelmeseknek olcsóbban bejutni a fesztiválra, majd beszámoltunk arról, mennyibe kerülnek az italok a fesztiválon. Később pedig a legnépszerűbb fesztiválos ételek listáját is megszereztük a hozzá tartozó árakkal. Most néhány vendéglátóegység saját termékeit hasonlítottuk össze úgy, hogy mennyibe kerülnek a fesztiválon, mennyibe a helyek saját éttermeiben, és mennyibe, hogyha házhoz rendeljük őket.

Elsőként a Zing Burger kínálatából a Street Burger árait vizsgáltuk meg, ennek az ételnek az ára a Szigeten 3190 Ft-ért elérhető, hogyha pedig a Wolt szállítja ki, akkor 2690 Ft. Ezzel szemben hogyha valamlyik Zing Burger étterembe ülnénk be falatozni, mindössze 2290 Ft-ot kérnének el érte.

A Smokey Barbecue burger esetében pedig még drasztikusabb a különbség. A Sziget Fesztiválon angus marhával készítik ezt az ínyencséget, így ha felszámoljuk érte a 390 Ft-os felárat, akkor az üzletekben 2880 Ft-os fogyasztói árral kell számolni, míg a Szigeten 3990 Ft-ossal, ami azért egy jelentős, 38%-os drágulást jelent. A Wolt-nál 2990 Ft-ért szállítják ki ezt a burgert.

A Guitar Hero burgerért pedig egészen magas, 4990 forintos árat kérnek el a fesztiválon, igaz, ez is dupla angus marhával készült, ami jelentősen növeli az árát. Ennek a burgernek a Szigeten kívüli ára 3690 forint, ebbe azonban nem számít bele a különleges marhahúsért felszámított összeg. Ha ezt megtesszük, akkor ennél a burgernél "csak" 22%-os drágulásról beszélhetünk a fesztiválon.

A következő vendéglátóhely a Simon's Burger, az ő sajtburgereik 2840 forintba kerülnek az üzletlánc Arany János utcai egységében valamint az Astoriánál is, ennél azonban sokkal drágábban, 3690 Ft-tól szállítja ki a Foodora és a Wolt is a West End-ben található üzletből. Ugyanennyibe kerül a termék a Sziget Fesztiválon is, így tehát itt a két ár megegyezik. A normál adag sültkrumpli üzletből való kiszállítás esetén ugyancsak mindkét ételfutárnál 890 forintos áron elérhető, ez a Szigeten 990 Ft, itt tehát elhanyagolható különbségről beszélhetünk ennek a terméknek az esetében.

Végül utolsóként a tengeri témájú Nemo Étterem árait hasonlítjuk össze, amelynek zászlóshajója a Fish and Chips, ez a Sziget Fesztiválon 5500 forintba kerül. Az étteremben is hasonló árakkal találkozhatunk, ott a normál adag 5100 Ft, ezzel szemben a Foodoránál mindkét összeget meghaladja az ára, ugyanis 6000 Ft-ot kell fizetni érte, akárcsak a Wolt-nál.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az árakat táblázatba is foglaltuk:

Loading...

Összegzés

Összességében elmondhatjuk, hogy a Sziget Fesztivál kereskedői igyekeztek tekintettel lenni az inflációra, hiszen a sörök és az ételek árai sem sokkal elrugaszkodottabbak, mint a vállalkozások saját éttermeiben. Sőt, bizonyos ételeket igazából drágább házhoz rendelni, mint a Szigeten megvásárolni, a fesztivál ideje alatt. Ezt pedig nem gondolnánk feltétlenül alapvetőnek. Már csak azért sem, mert a fesztivál bizonyára borsos árakon adja bérbe az éttermeknek a helyeket.

Ugyanakkor meg kell jegyezni azt is, hogy a fesztiválozás, kiváltképp a Szigeten, sosem volt olcsó mulatság, és sokaknak valószínűleg most sem az. Aki tehát bármikor is ellátogatna oda, számíthat rá, hogy az ott kapható ételekért, italokért azért mélyebben a zsebbe kell nyúlni.

Te mit gondolsz az önkiszolgáló kasszákról?

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatása arra keresi a választ, hogy Olvasóink hogyan és miként használják az önkiszolgáló kasszákat, milyen véleményük van az önkiszolgáló kasszákról, milyen előnyeit és hátrányait látják használatuknak. Fontos kiemelni, hogy a válaszadás önkéntes és név nélküli, semmilyen visszakeresési lehetőséget nem tartalmaz, mentes mindenféle gazdasági és politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrum felületén fogunk beszámolni. Kérdőívünk - jelen oldalt is beleértve - összesen 3 oldalból áll. Válaszait az utolsó oldalon a "Küldés" gombra kattintva rögzítheti. Kérünk, hogy töltsd ki a kérdőívet!

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, árak, drágulás, büfé, étel, hamburger, sziget fesztivál,