Lakat alatt őrzött titkát fedte fel a Tesco: ezt minden vásárlónak tudnia kell, aki burgonyát vesz

Pénzcentrum2024. augusztus 1. 17:32

Sokan szembesülnek azzal, hogy hiába próbálnak nagy kiszerelésben, jó előre betárazni burgonyából, az idővel megpuhul, csírázni kezd. A Tesco megmutatta, hogy lehet elkerülni, hogy rengeteg krumpli (és persze pénz) a kukában landoljon.

A háztartások egyik alapvető élelmiszere a burgonya. Ez a gyökérzöldség többféleképpen is elkészíthető, így gyakran kerül az asztalra. Egy zsák burgonya ráadásul hosszú ideig kitart, ami különösen előnyös lehet azok számára, akik szeretnék minimalizálni kiadásaikat.

Azonban sokan szembesülnek azzal a problémával, hogy mielőtt elfogyasztanák az összes burgonyát, azok megpuhulnak vagy csírázni kezdenek. Erre közölt most megoldást a Tesco egy egyszerű és hatékony tipp formájában - írja az Express.

A burgonya ugyan jól eláll egy sötét, hűvös szekrényben. Ha azonban túl sok van belőle, amit még azelőtt fel kellene használni, hogy elkezdene kihajtani, akkor érdemes lefagyasztani.

Íme a lépések:

  1. Hámozás és darabolás: Hámozzuk meg és vágjuk fel a burgonyát.
  2. Blansírozás: Blansírozzuk (forró vízbe mártva rövid ideig főzzük) addig, amíg éppen csak megfő.
  3. Fagyasztás előkészítése: Terítsük szét egy tálcán úgy, hogy a szeletek ne érjenek egymáshoz.
  4. Fagyasztás: Fagyasszuk le addig, amíg meg nem szilárdul.
  5. Tárolás: Borítsuk át egy fagyasztózacskóba - így bármikor készen állnak például pörkölt készítésére.

A banánnal, naranccsal is gond lehet

Korábban már beszámoltunk róla, hogy sokaknál berögzült szokás, hogy nem mossák meg a banánt, narancsot evés előtt, gondolván, úgyis meghámozzák - ennél nagyobbat nem is tévedhetnek! Ezek esetén is fontos, hogy fogyasztás előtt megmossuk őket - hívta fel a figyelmet akkor Tamika Sims, a Nemzetközi Élelmiszer Információs Tanács élelmiszer-technológiai kommunikációs vezető igazgatója.

Ugyanis akadnak olyan szennyeződések, melyek szabad szemmel is jól kiszúrhatóak, de nem ezek jelentik az igazi kockázatot, mivel ezektől általában megszabadítjuk a fogyasztani kívánt ételt. Azonban vannak olyan mikroorganizmusok és szennyeződések, melyek nem láthatóak, de mégis megtalálhatóak a héjon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Emellett fontos információ, hogy gyakran kezelik kémiai anyagokkal is a gyümölcsöket, hogy segítség az érést, és ezek elfogyasztása sem feltétlenül egészséges. A banánhéj, az avokádóhéj és más, vastag külsővel rendelkező termékek ugyanúgy hajlamosak arra, hogy baktériumok legyenek rajtuk, mint a puhább, finomabb héjú gyümölcsökön és zöldségeken.

Korábban az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal mintát vett egy avokádó külső héjáról, és azon kimutatható volt a listéria és szalmonella baktérium is.

Így amikor felvágunk egy avokádót vagy banánt, a kés a baktériumokat az ehető részre viheti át, ami fertőzést okozhat.

Címkék:
vásárlás, Tesco, élelmiszer, spórolás, zöldség, gyümölcs, burgonya, krumpli, narancs, banán,