Ennek sokan nem örülnek: jelentős változások a Temunál, a magyarok kedvenc online piacterénél

Portfolio2024. július 31. 17:14

A Temu új stratégiával próbálja megvédeni üzletét az Egyesült Államokban és az EU-ban. Az online piactér, amely eddig olcsó és könnyű árukat kínált közvetlenül Kínából, most arra törekszik, hogy helyi raktárakba telepítse termékeit, így csökkentve a szállítási időt és növelve a vásárlói elégedettséget. A döntés ellenszenvet váltott ki a cég kínai beszállítóiból - írja a Portfolio a Financial Times nyomán.

A Temu lépése mögött több tényező áll. Egyrészt a kormányok egyre inkább szigorítják az adózási szabályokat, amelyek eddig lehetővé tették az olcsó csomagok vámmentes importját. Másrészt a helyi raktárak használata lehetővé teszi nagyobb méretű és magasabb árrésű termékek, például bútorok és háztartási gépek értékesítését.

A Temu eddigi sikere abban rejlett, hogy gyorsan és olcsón tudott árut szállítani Kínából közvetlenül a nyugati vásárlóknak. Most azonban arra törekszik, hogy "félig menedzselt" modellre váltson, ahol a kereskedők maguk vállalják a szállítási és raktározási költségeket.

Az új stratégia azonban nem aratott osztatlan sikert a beszállítók körében. Több kínai gyártó kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy fenntartható-e ez az új modell. Egy másik gyakori panasz a beszállítók részéről az árak csökkentésére irányuló nyomás. A Temu taktikája szerint minél alacsonyabb áron kínálják termékeiket a kereskedők, annál nagyobb eséllyel kerülnek előtérbe a platformon.

Több beszállító arról számolt be, hogy a Temu egyre több bírságot szab ki különböző okokból kifolyólag. Ezek között szerepelnek hibás csomagolások vagy eltérések az online leírásokhoz képest. "279 bírságot kaptunk összesen 114 millió RMB értékben" - mondta egy guangzhou-i kereskedő.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tiltakozások sem maradtak el: több beszállító személyesen jelent meg a cég irodáiban Guangzhou-ban, hogy kifejezze elégedetlenségét.

Címkék:
bírság, változás, modell, váltás, kereskedő, változások, beszállítók, kereskedők, beszállító, temu,