Döntött a kabinet: rántott hús bónuszt vezetnek be az éttermekben

Pénzcentrum2024. július 30. 18:44

Az osztrák éttermek számára bevezetett "schnitzel-bónusz" komoly vitákat váltott ki, miután a programot diszkriminatívnak minősítették. A 10 000 eurós támogatás célja a hagyományos osztrák ételek népszerűsítése, ám sokan úgy vélik, hogy ez hátrányosan érinti más típusú vendéglátóhelyeket - írja a SkyNews.  

Alsó-Ausztria tartományi kormánya tavaly októberben jelentette be a 4 millió eurós (kb. 1,6 milliárd forint) költségvetésű programot, amelyet köznyelven "schnitzel-bónusznak" neveztek el. A támogatás célja a helyi gasztronómia és a hagyományos osztrák ételek népszerűsítése. Eddig mintegy 20 étterem részesült a bónuszból.

A program keretében nemcsak a rántott hús (schnitzel), hanem más tradicionális fogások, mint például a sertéstüdő és a főtt marhahús is támogathatóvá váltak. A Kronen Zeitung című osztrák lap idézte Robert Seebert, az ország idegenforgalmi és szabadidős kereskedelmi kamarájának vezető szóvivőjét:

A rendszer egydimenziós és diszkriminatív más vállalkozásokkal szemben

- mondta Robert Seeber.

Seeber javasolta, hogy bővítsék ki a támogatási listát öt-hat hagyományos étellel, és terjesszék ki azt az olyan etnikai éttermekre is, mint az olasz, görög, indiai és török vendéglők.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Johanna Mikl-Leitner, Alsó-Ausztria tartományi kormányzója az ORF osztrák nemzeti televíziónak adott interjújában a programmal kapcsolatban elmondta, hogy Alsó-Ausztriában 2000 óta minden harmadik kocsma bezárt. Udo Landbauer, a régió kormányzóhelyettese szerint az állami politika feladata a "kocsmák kulturális örökségének" fenntartása és népszerűsítése:

"Kiállunk a helyi gasztronómia mellett, kiállunk a helyi kocsmárosok mellett" - mondta Udo Landbauer.

A schnitzel-bónusz bevezetése vegyes fogadtatásra talált. Míg sokan üdvözlik az intézkedést mint eszközt arra, hogy megőrizzék és népszerűsítsék az osztrák kulináris hagyományokat, addig mások úgy vélik, hogy ez hátrányosan érinti azokat az éttermeket és vendéglátóhelyeket, amelyek nem kínálnak hagyományos osztrák ételeket.

Címkék:
bónusz, ausztria, program, osztrák, éttermek, rántott,