Színt vallottak a spórolás nagymesterei: ezt teszik az élelmes magyarok, súlyos milliók múlhatnak rajta

Pénzcentrum2024. július 26. 14:15

A megtakarítás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, legyen szó akár egy vészhelyzeti alap létrehozásáról, vagy a nyugdíjas évekre való felkészülésről - azonban a gyakorlatban ez sokszor jóval nehezebb feladat, mint amilyennek első ránézésre gondolnánk. Pénzügyi tanácsadók osztották meg tapasztalataikat és tippjeiket a The Guardiannel, melyben elárulják, hogyan alapozhatjuk meg jövőbeli anyagi biztonságunkat úgy, hogy közben a jelenben is élvezhessük életünket.

Kirsty Stone, okleveles pénzügyi tervező és tanácsadó szerint ideális esetben minden háztartásnak rendelkeznie kellene legalább háromhavi kiadásuk fedezésére elegendő készpénzzel.

Mielőtt befektetésről beszélgetnék az ügyfeleimmel, mindig megkérdezem őket: mi a legrosszabb forgatókönyv, amire felkészülhetnek? A legtöbb ember számára ez a munkahely elvesztését vagy a munkaképtelenséget jelenti, éppen ezért, akkor is, ha kicsiben kezdjük, mindig jobban járunk egy kisebb megtakarítással, mint a semmivel

- hangsúlyozza Stone, aki a megtakarítási számlavezetést pártolja.

Stone szerint nem érdemes vállalnunk a befektetésekkel járó túlzott mértékű kockázatokat: helyettük inkább lépjünk kapcsolatba olyan online szolgáltatókkal, amelyek megkönnyítik a megtakarítási számlák létrehozását és a kisebb összegű havi befektetések kivitelezését.

Érdemes spórolni az apró tételeken is

Bola Sol pénzügyi tanácsadó is egyetért a szakértő állításaival. Szerinte minden apró tételt érdemes megspórolni, ugyanis azok hosszútávon összeadódhatnak és nem csak anyagi, hanem pszichológiai lökéssel is támogathatnak bennünket.

Tizenéves koromban minden hónapban félretettem egy kisebb összeget, aztán egy nap, mikor megnéztem, mennyi gyűlt össze, azt gondoltam, hogy: „Hűha, sok kicsi sokra megy!”

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- árulta el a szakértő.

Sol szerint célszerű már előre spórolni a nyugdíjas éveinkre, azonban azt is hangsúlyozza, hogy csak kiegyensúlyozott keretek közt tegyük ezt, mellette a közvetlenebb céljainkra a és vésztartalékunk meglétére is ügyeljünk. Mindemellett Sol úgy gondolja, fontosabb először kifizetnünk a magas kamatozású adósságainkat, a megtakarítással csak ezek után foglalkozzunk – leszámítva természetesen a vészhelyzeti alapunkat.

A szakértő szerint fontos, hogy legyenek konkrét pénzügyi célkitűzéseink, ünnepeljük meg a kis győzelmeinket, viszont maradjunk motiváltak hosszú távon is!

Rengeteget spórolhatunk az ételfogyasztásunkon

Emmanuel Asuquo, pénzügyi tanácsadó és szolgáltató néhány hétköznapi spórolási tippet is megosztott az olvasókkal: szerinte érdemes hozott ételt fogyasztanunk ebédre a munkahelyünkön, lemondanunk a felesleges előfizetéseinket, illetve otthon találkoznunk a barátainkkal a drága éttermek helyett.

Címkék:
vásárlás, spórolás, pénzügyek, pénzügy, pénzügyi tudatosság,