Megszólaltak a tihanyi számlabotrány ügyében: nem túlzás a 4 000 forintos bundáskenyér?

Pénzcentrum2024. július 23. 20:44

A Tihanyi Apátsági Rege Cukrászdában egy töltött bundáskenyér ára 4 290 forint, egy limonádé 2 390 forint, míg egy jeges kávé 3 690 forintba kerül. Egy ötfős társaság reggelijének számlája így több mint 48 ezer forint lett, ami hatalmas felháborodást váltott ki- írja a Világgazdaság. 

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint nem indokolt a felháborodás, mivel az árakat az étlapon és a bejáratnál is feltüntették, így a vendégek tudták, mire számíthatnak. Hozzátette, hogy az étellel, itallal és kiszolgálással kapcsolatban nem érkezett panasz.

A szakember rámutatott, hogy a magas árak mögött a Balatonon működő vállalkozásokra jellemző magas bérleti díjak és a nyári főszezon hatása áll. Emellett a vendéglátós bérek és az infláció is jelentősen befolyásolják az árakat. Kovács László szerint Nyugat-Európában senki nem panaszkodna ezekért az árakért.

Kovács László javasolta, hogy az éttermeket a szállodákhoz hasonlóan osztályozzák, ami segítené a vendégek tájékozódását. Bár ez a törekvés jelenleg nem aktív, hasznos lehetne a jövőben. Egy vendéglátóipari cégvezető szerint a tihanyi cukrászda magas árai természetesek, tekintve a hely egyedülálló adottságait. Hasonló árakat látni budapesti helyeken is, mint a Gerbeaud cukrászdában vagy a New York Kávéházban, ahol a külföldi turisták miatt nagy a forgalom. 

Mi alapján választanak a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül?

Sokan az egyetemi tanulmányaik megkezdésével párhuzamosan nyitják meg első lakossági folyószámlájukat, ezért a pénzintézetek rendkívül kedvező ajánlatokat kínálnak az új ügyfeleknek. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak a családok és a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Create your own user feedback survey

Címkék:
vásárlás, BOTRÁNY, étterem, Balaton, árak, étel, tihany,