Erre sokan nem gondolnak: ezért kúszhat a liszt ára az egekbe, ez nem lesz olcsó mulatság

Pénzcentrum2024. július 22. 09:23

A Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, Lakatos Zoltán szerint mivel kevesebb a jó minőségű búza a piacon, ezért emelkedni fog a liszt ára- összegezte az Infostart. 

A búza minőségét leginkább az időjárás befolyásolja, csak kisebb részben a vetőmag. Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozó tagozatának elnöke szerint a márciusi hőhullám, az áprilisi fagyos éjszakák és a május-júniusi esős időszak egyaránt negatívan hatottak a búza fejlődésére. Ennek következtében az idei termés mennyisége és minősége is csökkent.

Magyarországon általában 5 millió tonna búza terem évente, amelyből 1,1 millió tonnát használ a malomipar, 1,3 millió tonnát a takarmányipar, és 300 ezer tonna vetőmagnak kell. A fennmaradó mennyiség az export alapja, de idén az export mennyisége alacsonyabb lesz az időjárási problémák miatt. A kevesebb termés miatt a búza és a liszt ára is emelkedni fog, mivel a malomipar, a takarmányipar és a kereskedők is kevesebb jó minőségű búzához jutnak. Bár a párizsi árutőzsdén (MATIF) csökkennek a búzaárak, Magyarországon magasabbak maradtak az árak.

Lakatos Zoltán szerint a malomipar augusztus végén vagy szeptember elején valószínűleg 10-15 százalékkal emeli a liszt árát, hogy megőrizze rentabilitását. Ez éves szinten egy magyar lakos számára körülbelül 1 000-1 500 forint többletköltséget jelentene, mivel egy magyar lakos éves lisztfogyasztása körülbelül 80 kilogramm. Végül megjegyezte, hogy a kenyérárakat a pékek döntik el, de a liszt ára jelentős hatással lesz rájuk. Jelenleg sem alacsonyak a kenyérárak Magyarországon, így a szakma mérlegeli majd az esetleges áremelést.

A liszt ára több további termék árára is szignifikáns hatással van, erről szó aegy korábban megjelent részletes elemzésünk is, melyben azt vizsgáltuk meg, hogy a zsemle fogyasztói árára mely alapanyog és más tényezők gyakorolnak szignifikáns hatást az árát tekintve. 


 

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mi alapján választanak a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül?

Sokan az egyetemi tanulmányaik megkezdésével párhuzamosan nyitják meg első lakossági folyószámlájukat, ezért a pénzintézetek rendkívül kedvező ajánlatokat kínálnak az új ügyfeleknek. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak a családok és a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül. 

Create your own user feedback survey

Címkék:
vásárlás, árak, liszt, pékáru, gabona, gabona árak, búzaliszt,