Dagad az üdítő-botrány: Lázár János törvénymódosítást kezdeményez a Pénzcentrum cikke nyomán

Pénzcentrum2024. július 16. 22:08

Korábbi cikkünkben részletesen körüljártuk, hogy a narancsos Fanta üdítőital gyümölcstartalma számos európai országban magasabb, mint a Magyarországon forgalmazott termékben. A Nébih még évekkel ezelőtt vizsgálódott az ügyben, de közlésük szerint nem találtak szabálysértést. Cikkünk nyomán kedden hosszú Facebook-posztot közölt Lázár János: az építési és közlekedési miniszter többek között azt írta, az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt szigorítani kell. A tárcavezető mellett a parlamenti pártok közül a DK is a fogyasztóvédelemhez fordult az ügyben.

Hétfőn egy olvasói jelzést körbejárva a Pénzcentrum megírta, hogy számos európai országban eltérő a boltokban kapható narancsos Fanta üdítőitalok összetétele, cikkünkben a fő példa az Olaszországban kapható termék volt, amelynek a gyümölcstartalma 12%-os, szemben az itthon kapható üdítővel, amiben 5%.

A dologra a Fantát gyártó Coca-Cola a honlapon is felhívja a figyelmet, mint írják:

A Fanta Narancsot Európa-szerte gyártjuk, és a különböző országokban eltérő lehet a gyümölcslétartalma. Az egyes országokban a gyümölcstartalom többnyire hasonló a helyben kapható hasonló termékekéhez, valamint összhangban van az érvényes helyi szabályozásokkal. A Fanta Narancsot Európa-szerte cukorral vagy cukor és édesítőszerek kombinációjával édesítik. Folyamatosan dolgozunk az italaink cukortartalmának csökkentésén, ezért előfordulhat, hogy a termékben lévő édesítőszerek és cukor aránya országonként eltérő. A helyi termékjellemzőket mindig feltüntetjük a csomagoláson, hogy Ön a teljes összetevő- és tápértékinformáció birtokában élvezhesse az italt.

Cikkünkben többek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól is megkrédeztük, érkezett-e bejelentés a termék kapcsán, és ha igen, vizsgálódtak-e az ügyben, és ezek milyen eredményre jutottak. A hatóság elárulta, már 2017-ben vizsgálta a Fantát, és akkor is arra jutottak, hogy a különböző európai országokban más-más gyümölcstartalommal forgalmazzák a terméket. Ugyanakkor, egyebek mellett azt közölték:

mindezek az eltérések – a gyártói nyilatkozat figyelembevétele mellett – jogszerű és objektív okokkal indokolhatók, mert nemzeti jogszabályunk nincs az üdítőitalok gyümölcslé-tartalmára vonatkozóan, míg más tagországokban létezik ilyen szabályozás.

Röviden: a vizsgálatok arra jutottak, hogy az ügy nem sérti a kettős minőségre vonatkozó szabályokat - további részletek a cikkben. A Nébih válaszában azzal is magyarázta az eltérő összetételt, hogy "a nemzeti ízpreferenciák is változók lehetnek".

A Fanta-ügyről szóló írásunkat számos hazai hírportál átvette, kedden pedig Lázár János építési és közlekedési miniszter is hosszas Facebook-posztot jelentetett meg a témában. Mint fogalmazott, bár véleménye szerint nem kell cukros üdítőt inni, de ha valaki erre akarja költeni a pénzét, hát tegye, viszont az eltérő receptúra kapcsán hosszasan kifogást emelt. A gyártók mellett a Nébih felelősségéről is szót ejtett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt szigorítani kell! Biztosítani kell, hogy fogyasztóként képesek legyünk nyomon követni az élelmiszerek útját

- írta többek között a posztjában Lázár János.

Hétfőn megjelent cikkünk nyomán a miniszter mellett a parlamenti pártok közül a Demokratikus Koalíció is azt közölte: a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordul az ügyben.

Címlapkép: Vajda János, MTI/MTVA

Címkék:
vásárlás, BOTRÁNY, élelmiszer, kiskereskedelem, boltok, üdítőital, lázár jános, élelmiszeripar, miniszter, coca-cola, élelmiszerek,