Ebben is nagyhatalom lehetne Magyarország: újra termeszthetnénk a méregdrága slágergyümölcsöket

MTI2024. július 10. 17:12

Az utóbbi évtizedekben a bogyós gyümölcsök termesztése visszaesett Magyarországon, noha a fogyasztók és a feldolgozóipar részéről továbbra is jelentős az igény. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) legújabb elemzése szerint az éghajlatváltozás ellenére is van lehetőség az ágazat újjáélesztésére.

Az elmúlt évtizedekben a hazai bogyós gyümölcsök termesztése háttérbe szorult, noha a fogyasztók és a feldolgozóipar részéről továbbra is lenne igény rájuk. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szerdán ismertetett körképe szerint az éghajlatváltozás ellenére is van lehetőség az ágazat fejlesztésére.

A jelentés szerint a klímaváltozás és a magas kézimunkaerő-igény miatt egyre kisebb területeken foglalkoznak bogyós gyümölcsökkel Magyarországon. Az új klimatikus viszonyok miatt új megközelítések szükségesek a nemesítésben, a fajták kiválasztásában, a növényvédelemben és az egész termesztéstechnológiában. A tapasztalatok sokat segítenek, de az adatok, az új szemléletmód és a modern megoldások, mint a drónos permetezés vagy az adatalapú területválasztás, szintén fontos szerepet kapnak.

Idén a meleg tél és az enyhe tavasz miatt a legtöbb gyümölcsfajta szezonja körülbelül 10-14 nappal a szokásos előtt indult, így a málna, a szeder, a ribiszke és a köszméte is korábban kezdtek érni.

A NAK és a FruitVeB szerint idén közepesen jó év várható bogyós gyümölcsökből. A málna termesztése már csak elszórtan történik az országban, nagyobb ültetvények ritkák: Nógrád vármegyében 16 hektáron, Heves vármegyében 10 hektáron, Zala és Vas vármegyékben pedig 7-8 hektáron folyik. A visszaszorulás oka az éghajlatváltozás mellett a kézi betakarítás miatti nagy munkaerő-igény és a magas munkaerőköltségek.

A ribiszke-termesztés jobb helyzetben van, mivel a gépesített betakarítás teljesen kidolgozott. Körülbelül 1000 hektáron termesztik, hektáronkénti 6 tonnás termésátlaggal. A szeder termesztése országosan 30-40 hektáron zajlik, hektáronkénti termésátlagok 10-20 tonna között változnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A köszméte termesztése tíz évvel ezelőtt még 100-150 hektáron folyt, mostanra alig éri el a 10 hektárt. Az elmúlt öt évben azonban, a tavaly előtti rendkívüli aszályos időszakot leszámítva, a hektáronkénti termésmennyiségek elérték a 25-30 tonnát, ami a technológiai színvonal jelentős emelkedését mutatja.

Hagyományosan Nógrád vármegye a bogyós gyümölcsök igazi otthona, de Győr-Moson-Sopron vármegye több része is kiváló adottságokkal rendelkezik a termesztésükhöz – derül ki a szakmai szervezetek elemzéséből.

Címkék:
magyarország, gyümölcs, feldolgozóipar, gyümölcsös, fogyasztók, gyümölcstermesztés, fruitveb, termesztés,