Kőkemény razzia a kedvelt hazai nyaralóparadicsomban: ezeknek az éttermeknek nem volt kegyelem

Pénzcentrum2024. július 9. 11:31

Június utolsó hetében a Tisza-tónál működő vendéglátóhelyeket ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első célterületének tapasztalatai kedvezően alakultak: a higiénia és az élelmiszerek kezelése területén is javuló tendenciát észleltek a felügyelők - közölte a Nébih.    

Mindössze 51 kilogramm terméket vontak ki a forgalomból, és 2 esetben indítottak eljárást. Felidézik: június 14-étől rendelte el Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár a nyári szezonális ellenőrzés-sorozatot, mely idén is egy-egy jelentősebb területre fordít kiemelt figyelmet.

A vizsgálatok középpontjában - a tavalyihoz hasonlóan - a vendéglátóhelyek higiéniai állapota, az alapanyagok nyomonkövethetősége és megfelelősége, valamint azok kezelésének ellenőrzése állt. Közölték, hogy az eredmények összességében pozitívak, és a tavalyi ellenőrzéshez képest javuló tendenciát mutatnak. Az ellenőrzött egységek nagyrészt megfeleltek a szigorú élelmiszer-higiéniai előírásoknak, csak kisebb hiányosságokat állapítottak meg a felügyelők.

Többek között míg a 2023-as év ellenőrzései során jellemző szabálytalanság volt a megfelelő kézmosási feltételek biztosításának hiánya, addig az idei évben már kevesebb ilyen hiba fordult elő. A vizsgálatsorozat egészét nézve az élelmiszerek kezelésében is javulást tapasztaltak a szakemberek. Ugyanakkor néhány egységben idén sem volt megfelelő a különböző megítélésű élelmiszerek tárolása, védelme, valamint akadt olyan vendéglátóhely, ahol hiányzott a rovarháló a nyílászárókról. Az előző évhez képest az alapanyagok szempontjából is kevesebb szabálytalanságot találtak az ellenőrök, intézkedésre csupán kis mennyiségű, jellemzően lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű élelmiszer esetében volt szükség.

Kiemelték, hogy a nyári szezonális ellenőrzés-sorozat augusztus közepéig folytatódik: a kormány- és járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei vizsgálják a nyári táborokat, a fesztiválokat és a Balaton-környéki vendéglátóhelyeket. A célterületek között szerepelnek a strandbüfék, a street food-ok, de a Futball EB-re felállított sátras szurkolói zónákba kitelepült vendéglátók is. Utóbbi körnél a hatóság kiemelt figyelmet fordít az egységek alkoholos italkínálatára, e termékekből laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek. A grillsajtokat, a növényvédőszereket, továbbá a macskák számára engedélyezett, külső élősködők elleni készítményeket ugyancsak górcső alá veszik. Ezenfelül a szakemberek vizsgálják az őstermelők szabályszerű működését, továbbá olyan közkedvelt nyári termékeket is ellenőriznek, mint a görögdinnye. A nyári hőségben az élőállat-szállítmányokra is fokozottan figyelnek - közölték.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nyári melegben az ételek is különösen ki vannak téve a hőségnek, ami a különböző organizmusok gyorsabb bomlásához és erjedéshez vezet, tehát sokkal hamarabb megromlanak a kint tárolt/kint felejtett termékek. Még azok is, melyek hivatalosan szobahőmérsékleten is sokáig elállnak. A nagy melegről bejelentett vörösriasztásról mi is már több ízben beszámoltunk. Ahogy azt megírtuk az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére 2024. július 7-én (vasárnap) 00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24 óráig.

Címkék:
vásárlás, ellenőrzés, nébih, büfé, streetfood, tisza-tó,