Óvatosan, mennyi rizst, kávét, tojást fogyasztasz: itt az ajánlás, nagy mennyiségben toxikus

Pénzcentrum2024. július 6. 18:04

Egy új kutatás rávilágított arra, hogy bizonyos élelmiszerek nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak PFAS-t (per- és polifluoralkil anyagok), ami komoly egészségügyi kockázatokat jelenthet. A tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik több fehér rizst, kávét, tojást és tenger gyümölcseit fogyasztanak, magasabb volt a mérgező vegyi anyag szintje a vérplazmában és az anyatejben - tudósított a The Guardian.

A kutatás 3 000 terhes anyától vett mintát vizsgált, és az első olyan tanulmányok közé tartozik, amelyek kimutatták, hogy a kávé és a fehér rizs nagyobb arányban lehet szennyezett PFAS-szal, mint más élelmiszerek. A vizsgálat összefüggést talált a vörös húsok fogyasztása és a PFOS (perfluoroktánszulfonsav), az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb PFAS vegyület szintje között is.

Na de mi az a PFAS?- A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) az ember által előállított vegyi anyagok széles körben használt csoportja, amely több mint 4 700 vegyi anyagot fed le, melyek idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben és a környezetben. „Örök vegyi anyagokként” is emlegetik őket, mivel rendkívül makacs módon megmaradnak a környezetben és az emberi testben. Olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint például a tüdőkárosodás, pajzsmirigy megbetegedés, túlsúly, termékenységi problémák és rák. 

Megan Romano, a Dartmouth Egyetem kutatója és a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények rávilágítanak arra, hogy ezek a vegyi anyagok mindenütt jelen vannak, és számos módon kerülhetnek be az élelmiszerláncba.

Az eredmények határozottan rámutatnak arra, hogy szükség van környezettudatos gazdálkodásra, és arra, hogy a PFAS-t távol tartsuk a környezetből és az élelmiszerláncból

- mondta Romano. A PFAS egy körülbelül 16 000 vegyületből álló osztály, amelyet víz-, folt- és hőálló termékek előállítására használnak. Azért nevezik őket "örökkévaló vegyi anyagoknak", mert nem bomlanak le természetes úton, így felhalmozódnak az emberi szervezetben. Ezeket a vegyi anyagokat összefüggésbe hozták különböző súlyos egészségügyi problémákkal: rákos megbetegedésekkel, születési rendellenességekkel, májbetegségekkel és pajzsmirigybetegségekkel. A kutatók szerint több útvonalon keresztül is szennyeződhetnek az élelmiszereink:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Rizs: Szennyezett talajból vagy mezőgazdasági vízből.
  • Kávé:Szennyezett kávébabokból vagy főzéshez használt vízből.
  • Tojás: Háztáji csirkék esetében gyakrabban etetik őket ételmaradékkal.
  • Tenger gyümölcsei: A vízszennyezés miatt rendszeresen tartalmazhatnak PFAS-t.

A közegészségügy szakértői szerint a vegyi anyagok betiltása - kivéve alapvető felhasználási célokra - lenne az egyetlen módja annak, hogy széles körűen kezeljük ezt a problémát. Azonban Romano szerint egy változatos étrend alacsonyabb PFAS-szintekkel jár együtt, így erre is célszerű figyelni. 

"A változatos étrend nemcsak a PFAS-oknak való kitettséget csökkenti, hanem más szennyező anyagokat is" - hangsúlyozta Romano. A Pénzcentrum több ízben foglalkozott már az egészséges és változatos étrenddel, életmóddal. Legutóbbi cikkünkben az egészséges bélflórára való tudatosságra hívtuk fel e figyelmet, amire nyáron még inkább érdemes figyelni, mivel ilyenkor az utazások során megkóstolt új ételek megnehezíthetik az emésztést. A nyári szezonban jellemző emésztési zavart okozó baktériumokról és vírusokról nem is beszélve. 

Címkék:
egészség, vegyszer, étrend, egészséges életmód, mérgező,