Új szintre lép a SPAR és a magyar kormány háborúja: Brüsszel is beleállhat a magyar szabályozásba

Pénzcentrum2024. július 1. 17:26

A SPAR és a magyar kormány egy ideje nem túl rózsás a viszony. Még márciusban fogalmazta meg kritikáit Hans K. Reisch, az osztrák Spar Csoport vezérigazgatója a különadókkal szemben, illetve a kormány gazdaságpolitikájáról. Azt is bejelentette, hogy az állam részesedést szerezne a boltláncban - ahogy történt ez korábban például az Auchannal. Most újabb fordulatott vett a történet: Hans K. Reisch Brüsszelben egyeztetett a magyar szabályozás megtámadásáról.

Folytatja a Spar Ausztria CEO-ja a küzdelmet a magyar kormány ellen. Múlt hét pénteken az Európai Bizottság alelnökével, Margrethe Vestagerrel egyeztetett a kockázatokról, amelyet a magyar kiskerekesdelemi piac leszabályozása jelent a szabad versenyre.  számolt be a közösségi médiában. X-bejegyzésében azt írta, hogy Hans K. Reisch, a SPAR Österreich vezérigazgatójával azokról a lehetséges kockázatokról egyeztetett, amelyek a magyar piacon a versenyt fenyegetik.

Margrethe Vestager az X-en közzétett bejegyzésében azt írta az egyeztetést követően, hogy minden vállakozásnak egyenlő feltételek járnak, még Magyarországon is:

A SPAR osztrák cégcsoporjának vezérigazgatója még márciusban jelentette be, hogy a kormány részesedést szerezne az üzletláncban és éles kritikát fogalmazott meg a kormány által hozott szabályokkal szemben, mint amilyen a különadó. Az adok-kapok itt nem ért véget, Gulyás Gergely egy áprilisi kormányinfón belengette, hogy beperelik a boltláncot rágalmazásért. Ekkor röppent fel a hír a SPAR esetleges kivonulásáról is a magyar piacról, ezt azonban hamar cáfolták

Úgy tűnik, Hans K. Reisch nem hagyta annyiban a dolgot, nem nyugszik bele az egyenlőtlen versenyhelyzetbe. Erről egyeztetett most Brüsszelben, a részletekről azonban egyelőre nem lehet többet tudni. 

Címkék:
vásárlás, kormány, bolt, magyarország, különadó, kiskereskedelem, spar, magyar, üzlet, brüsszel, üzletlánc, boltlánc,