Ezt már nehéz tagadni: itt a bizonyíték, Európa-bajnok élelmiszerárakkal találkoznak a magyar vásárlók

Pénzcentrum2024. június 28. 09:27

A háztartások végső fogyasztása elképesztő magasságban van, még a velünk körülbelül azonos fejlettségű gazdaságok sem költenek annyit élelmiszerre a bérük arányában, mint a magyarok.

Nálunk a legdrágább az élelmiszer az Európai Unióban, már ha a háztartások végső fogyasztásának árszintjét nézzük - ez derült ki az Eurostat legfrissebb adatsorából, melyet a Portfolio is szemlézett. A végső fogyasztás árszintje Magyarországon az uniós árszint 69,4 százalékát teszi ki - ugyanez az adat a miénkkel nagyjából hasonló gazdasági fejlettségű Lengyelországban 63,5 százalék, Romániában pedig 54,1.

Mivel a végső fogyasztás (AIC) tartalmaz olyan természetbeni fogyasztást, mint az oktatás és az egészségügy, aminek az árszintjét igen körülményes mérni, ezért érdemes a háztartások fogyasztási kiadásainak (HFCE) árszintjét is megnézni, amit a piaci áron vásárolt termékek és szolgáltatások alapján számolnak.

Ebben a magyar árszint az EU-átlag 76%-án áll, Lengyelországban 66%-os, Romániában 60%-os a mutató. Az AIC-on mért árszínvonalban nagyobb a régió lemaradása a fejlett országoktól, mint HFCE-árszintben. Ennek oka, hogy az oktatás és az egészségügy - amit csak az AIC tartalmaz - árszintje az átlagosnál jóval nagyobb mértékben marad el a fejlett országokétól. Ez egyébként a bérkülönbségek miatt van, ugyanis az állami szolgáltatások árszintjét piaci árak híján ebből becsüli a statisztika.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, oktatás, egészségügy, eurostat, fogyasztás, élelmiszerlánc, magyarok, háztartások,