Kiárusítják a nemzet aranyát: máris fillérekért adja a mézédes nyári csemegét a Lidl, PENNY, Spar

Pénzcentrum2024. június 27. 19:04

Már hozzászokhattak a vásárlók, hogy 2024-ben a zöldségek, gyümölcsök szezonja két héttel, vagy akár egy hónappal is előbbre tólódott. Így történt a hazai csemegekukoricával is, mely egy átlagos évben csak júliusban szokta kiszorítani az importot a piacokról, boltokból, idén azonban máris megérkezett. A diszkontláncok csütörtöktől érvényes akciós újságaiban megtaláltuk a magyarok nyári kedvencét. Mutatjuk, hol a legolcsóbb a mézédes csemege.

A magyar termesztésű csemegekukorica nyár közepén szokott megérkezni a boltokba, jellemzően nagy akció keretében. Idén, ahogy a legtöbb zöldség, gyümölcs, és gabona, a kukorica is hamarabb megérett. Így nem csoda, hogy a mézédes nyári csemege 2024-ben hamarabb érkezett meg a boltokba: a Lidl, a Spar és a PENNY élesítette az első nagy kukorica akciókat.

A magyar csemege kukoricára is rájárt a rúd az elmúlt években, a termést nem kímélte a 2022-es aszályos év, illetve a piacvesztés, nyomott átvételi árak is nehéz helyzetbe hozzák a termelőket. A Debreceni Egyetem MÉK Kertészettudományi Intézete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös konferenciáján márciusban az hangzott el, hogy drasztikusan csökkent az előző évhez képest a csemegekukorica és zöldborsó termelői ára és a szakemberek szerint az ágazat összefogására van szükség, mivel ez a gazdasági helyzet hosszú távon negatívan befolyásolhatja az eddig stabil agrárterület jövőképét.

Magyarországon csaknem 30-35 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát és 18-20 ezer hektáron zöldborsót. A két kultúra együttesen a hazai zöldségtermő területek mintegy 60 százalékát adja. „A zöldség-gyümölcs ágazat csemegekukorica- és zöldborsó-termékpályájának átrendeződését figyelhetjük meg, a keresleti piacot felváltotta a kínálati piac, emellett folyamatosan csökken a fogyasztás. Ezt a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a jelenlegi geopolitikai események hatására több piacot is vesztett az ágazat. (...) ebből a helyzetből csakis összefogással lehet kilábalni” – mondta a konferencia megnyitóján Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, a DE MÉK Kertészettudományi Intézet vezetője előadásában elmondta: a csemegekukorica termelői ára 50-55 forint, a zöldborsóé 120-130 forint/kilogramm volt. A tavalyi árakhoz képest ez a csemegekukorica ára esetében 50, míg a zöldborsó esetében 40 százalékos csökkenést jelent.

Az árak bezuhanása mellett a termőterületek drasztikus csökkenése is megfigyelhető már hazánkban, a csemegét 30 százalékkal, míg a hüvelyest 50 százalékkal kisebb területen termelik. A kedvezőtlen gazdasági helyzet emellett a feldolgozópiacra is nagy hatást gyakorol. Ugyanis mindkét növény a feldolgozóipar meghatározó alapanyaga, háromnegyed részben a konzervipar, egynegyed részben a hűtőipar használja fel

– mondta Apáti Ferenc, aki szerint az ágazatban jelenleg fennálló helyzetre rövid távon nincs megoldás.

Megérkezett az olcsó hazai a diszkontokba

A nemzet aranya, a magyar csemegekukorica már a boltokba is megérkezett. A Lidlben csütörtöktől 2 db csemegekukorica vásárlása esetén minden második cső 169 forintba kerül - 299 forint helyett. Vagyis ha kettesével vesszük a kukoricát, átlagosan 234 forintért vásárolhatjuk meg darabját.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A PENNY-ben ehhez képest hétfőtől szerdáig az elsőosztályú magyar csemegekukorica darabja 229 forint. A Par pedig 239 forintért adja a mézédes csemegét a héten. A Tesco, Aldi, Auchan katalógusában nincs még akciós kukorica, a standard ár a boltokban 399 forint körül mozog. Azonban valószínűleg csak idő kérdése, hogy az olcsóbb hazai kukorica elárassza a zöldségrészleget.

A további akciókért kattints ide!

Tavaly az első, kedvezményeket kínáló boltokban 200-250 forint volt egy cső mézédes csemege, 2022-ben 180-200 forintért adták, 2021-ben pedig még 150 forint volt az akciós csemegekukorica.

A fogyasztói piacokon a Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai szerint 300-450 forintért adták a hazai (primőr és szabadföldi) csemegekukoricát a 25. héten már. Tavaly a fogyasztói piacokon a 27. héten 400 forint környékén mozgott a darabár, utána csökkent 200-300 forintra. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a boltokban és piacokon először magasabb áron jelennek meg az első csövek, majd a hazai termés boltokba kerülése lejjebb tolja az árszintet.

Nagyjából a 28. hét környékén szokott beállni egy ár, az utóbbi években 200-300 forint között - persze az akciós csövek ennél olcsóbbak voltak - és ez tart ki a szezon végéig. Mivel azonban idén korábban kezdődött a kukoricaszezon is, számíthatunk rá, hogy az árak hamarabb beállnak majd egy szintre, akár már a jövő héten.

Címkék:
vásárlás, akció, bolt, lidl, penny, nyár, spar, étel, magyar, üzlet, kukorica, hazai, akciós,