HelloVidék • 2024. május 30. 08:15
Ahogy minden ágazatban, úgy a sörfőzés világában is egyre több lépést kell tenni a fenntarthatóbb működés, gyártás felé. Nem beszélve arról, hogy a felmelegedés az alapanyagokra is nagy hatással van, hiszen a komló és az árpa is kényes növények, nem egyszerű a termeszétsük - írja a HelloVidék. De hogy boldogulnak a magyar sörfőzdék? Milyen terveik vannak a jövőre nézve?
A klímaváltozás a sörfőzdék dolgát is megnehezítheti. A sörgyártás számos olyan összetevőre támaszkodik, amelyek érzékenyek a környezeti változásokra, nem beszélve a főbb alapanyagokról, az árpáról és a komlóról, melyek különösen érzékeny növények.
Az alapanyagok ára az elmúlt időszakban közel duplájára nőtt átlagosan. Ami kifejezetten érezhető volt, pár olyan érzékenyebb gyümölcs, mint a málna áremelkedése. Itt annyira megnehezedett például a termelés, hogy volt olyan időszak, amikor tízszeresére növekedett az ár. A terveket illetően egyelőre csak annyi, hogy flexibilisek vagyunk az alapanyagok esetében
- mondta el Szilágyi Tamás, a Mad Scientist alapító/vezérigazgatója. A teljes cikk a hazai főzdék helyzetéről a HelloVidék oldalán olvasható.