Bedarálja a magyar kisvállalkozókat ez a változás: ennyire kegyetlen a covid és a háború sem volt?

Pénzcentrum2024. május 30. 11:57

A Temu megjelenése nagyobb piaci sokkot okozott a hazai e-kereskedelemben, mint a koronavírus-járvány és az ukrán háború. Az, aki átgondoltan használja a mesterséges intelligenciát, kiemelkedhet a versenytársai közül, ugyanakkor ez az új technológia olyan eszközt ad a kiberbűnözők kezébe, amellyel manipulált ajánlatokat hozhatnak létre. Merre tovább, milyen az e-kereskedelem jövője, mik a lehetőségek, mik a kihívások? David Chmelař, a Heureka Csoport vezérigazgatója a piacterek, árösszehasonlító-oldalak és a határon átnyúló e-kereskedelem mellett teszi le a voksát. Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató pedig a KKV-k védelmi képességeinek hiányosságaira hívja fel a figyelmet.

Az e-kereskedelem folyamatosan fejlődik, habár a hőskornak már vége. Dr. Bőgel György, az Ecommerce Hungary elnöke a június 6-7-ei XX. E-kereskedelmi konferencia kapcsán elmondta, hogy egy kis szektor képes kivonni magát az általános gazdasági trendek alól, és akár szembe is mehet azokkal, ahogy pl. a 2007-2008-as pénzügyi válságot alig érezte meg az online kereskedelem. Ám ha egy szektor már kinövi magát, akkor elkezd együtt mozogni a gazdasági ciklusokkal és viszi a nehézségi erő.

2012 és 2019 között gazdasági aranykor volt Magyarországon, aztán jött a járvány és a recesszió, ami mindenkit alaposan meghintáztatott. Nyomulnak a külföldiek, mindenki el akar adni, piacot keres magának, és nincsenek gátlásai. Közben megállíthatatlanul fejlődik a technológia, sorra jönnek az újdonságok. „Minden újdonság illúziókat is hozott, hoz magával. Nekünk az a dolgunk, hogy megmaradjunk a realitások talaján, és elmagyarázzuk, mi húzódik meg egy-egy izgalmas jelenség mögött, rámutassunk a könyörtelenül érvényesülő gazdasági és piaci törvényekre, a fejlődés logikájára” – mondta Dr. Bőgel György, aki az idei év kapcsán a következő területeken lát kihívásokat, lehetőségeket: mesterséges intelligencia, piacterek, külföldi megjelenés. A kiberbiztonság kapcsán kiemeli, hogy ugyan nagyon fontos téma, de a kis- és középvállalkozások mégsem foglalkoznak vele eléggé.

 „A KKV-k közül csak nagyságrendileg minden negyedik, ötödik fejleszti folyamatosan a védelmi képességeit, a legkisebb cégek közül pedig tízből talán egy” – mondta Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató, aki megosztotta azt is, hogy a környező országok digitális felkészültségét magasabb fokúnak látja. Meglátása szerint a magyarok nem korán ébredők, ami a digitális technológiákra is igaz. Éppen ezért sok magyar startup nem is itthon tesztel bizonyos fejlett digitális szolgáltatásokat.

Keleti Arthur kiemelte azt is, hogy nemcsak a vállalkozásoknak, hanem a fogyasztóknak is sokkal figyelmesebbnek kell lenniük. Nagyjából két éve erősebben megjelentek a kiberbiztonsági és manipuláló csalók, akik telefonálnak, e-maileket vagy üzeneteket is küldenek személyre szabottan. Ugyan az olyan edukációs kampányok hatására, mint pl. a kiberpajzs.hu egyre több a tudatosabb digitális vásárló, de a többséget még mindig inkább a vágyai vezérlik, és könnyen manipulálható. Csalók erre teljes kampányokat építenek. További veszélyforrás, hogy a kiberbűnözők ráadásul nagyon találékonyan használják majd a mesterséges intelligenciát áláruházak és manipulált ajánlatok előállítására.

A mesterséges intelligencia az online vásárlást is formálja

„Versenyelőnyre tehet szert az az e-kereskedő, akinél nagyobb és ezért jobb mesterséges intelligencia kapacitás, ezáltal pedig sokkal több adat és tapasztalat gyűlik fel” – hívja fel az e-kereskedők figyelmét Keleti Arthur. A vásárlás jövője a testre szabott teljes vásárlási élményen fog alapulni, amelyet már olyan digitális asszisztensek építenek, akik nagyon ismerik saját felhasználóikat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Felzárkózóban a magyar e-kereskedelmi piac

Technológia ide vagy oda, örök kérdés az e-kereskedelem kapcsán, hogy  vajon hogy áll most a magyar piac a csehekéhez képest? A magyar e-kereskedelmi piac sok hasonlóságot mutat a cseh piaccal a népességméret, a növekedés mértéke és a fogyasztói szokások miatt. Még mindig elmondható, hogy a hazai piac néhány éves elmaradásban van: a magyar fogyasztók bizalmatlanabbak és ugyan az online fizetés egyre elterjedtebb itthon, de még elmarad a csehekétől. Mindent összevetve a régió vezető ár-összehasonlító weboldala és online vásárlási tanácsadója, a Heureka Csoport vezérigazgatója, David Chmelař azt a tendenciát lája, hogy a magyar e-kereskedelmi piac hamarosan felzárkózik. A fogyasztókról régió szerte elmondható, hogy ugyan továbbra is árérzékenyek, de a „legjobb ár” helyett egyre inkább a „legjobb ajánlat” megközelítés igaz rájuk.

A hazai szereplőknek egyre nagyobb kihívást jelentenek az olyan új szereplők, mint pl. a Temu. David Chmelař szerint annak a webáruház-tulajdonosnak, aki talpon akar maradni, magasabb marketingköltségekkel kell kalkulálnia és a növekedés érdekében át kell lépnie az országhatárt. A piacterek, árösszehasonlító oldalak új értékesítési lehetőségeket biztosítanak. A szakember úgy látja, hogy a piacterek kiváló lehetőséget teremtenek arra, hogy egy e-kereskedő különböző termékeket és különböző piacokat próbáljon ki viszonylag alacsony költségvetésből. Kiemeli ugyanakkor, hogy ez nem segíti a saját márka építését és azoknak a márkáknak, ahol fontos a termék megtapasztalása, semmiképp sem szabad kizárólag piactérben gondolkozniuk, hiszen számukra nem csak a termék a lényeg, hanem az is, hogy olyan ajánlatot adjanak a felhasználóiknak, amely visszahozza őket az oldalukra.

David Chmelař 3 érve a határokon átnyúló e-kereskedelem mellett

  • kategóriák és árképzés: a termékek árazásában jelentős különbségek vannak az egyes országok között, így lehetőség van arra, hogy bizonyos termékkategóriában több pénzt lehet keresni egy másik piacon
  • a bevétel stabilitása: mivel a határátlépéssel nem függ egyetlen országtól és annak szabályozásainak változásaitól, így stabilabb, kiszámíthatóbb bevételre tehet szert
  • erősebb online jelenlét: ez egyrészt nagyobb bizalmat kelt, másrészt előbb megtapasztalhatja testközelből az új piaci trendeket, amikhez így gyorsabban alkalmazkodhat

Címkék:
vásárlás, vállalkozás, cég, digitális, kkv, internet, piac, magyarország, kiskereskedelem, online, e-kereskedelem, kereskedelem, vállalkozó, mesterséges,