Totális elszegényedés: egyre többen tekintenek luxusként a gyorskajára

Pénzcentrum2024. május 28. 18:15

Egy friss felmérés szerint a gyorséttermi ételek árának jelentős emelkedése miatt az emberek többsége már luxusterméknek tekinti őket, ezáltal ritkábban fogyasztanak ilyen típusú ételeket - írja First Class.

Egy friss felmérés szerint a gyorséttermi ételek fogyasztása egyre inkább luxusnak minősül a fogyasztók szemében. A válaszadók több mint háromnegyede úgy véli, hogy a gyorskaják már nem tartoznak az alapvető étkezési lehetőségek közé, ezért kevésbé gyakran választják őket.

Az Economist gazdasági magazin által 1986 óta közzétett Big Mac-index segítségével érdekes összefüggésekre lehet rávilágítani az egyes országok gazdasági helyzetét illetően. Ez az index azt mutatja meg, hogy az adott országban mennyi Big Mac hamburgert lehet vásárolni a helyi fizetésekből.

Az utóbbi időben a gyorséttermek árai jelentős mértékben emelkedtek, ami párhuzamosan történt más élelmiszerek árának növekedésével. Magyarországon például egy közepes menü ára 2022 elején még 1 545 forint volt, ami később 2060 forintra, majd 2 285 forintra ugrott. Ez több mint 33 százalékos áremelkedést jelent, ami nem tekinthető egyedülálló jelenségnek. Az Egyesült Államokban például 2014 óta számos láncnál megfigyelhető az árak közel megduplázódása.

A LendingTree kutatása szerint az amerikai felnőttek 78 százaléka már luxusterméknek tekinti a gyorskaját. A megkérdezettek 62 százaléka ritkábban fogyasztja ezeket az ételeket, mint korábban, míg 65 százalékukat sokkolják az árak a fizetésnél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sokan gondolhatnák, hogy a megoldás az otthoni ételkészítés lehetne, de a felmérés résztvevőinek háromnegyede szerint ez nem jelent valós alternatívát. Az adatok tehát rámutatnak arra, hogy a gyorséttermi ételek fogyasztása ma már sokkal inkább pénzügyi megfontolás kérdése, mint korábban volt.

Címkék:
felmérés, fogyasztás, gyorsétterem, big mac, ételek, friss, mcdonalds, gyorséttermek,